ÚJ OLDAL, ÚJ CÍM

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

2021_01_01: Jogszabály változások

Újabb és újabb megkeresések érkeznek…, hisz az építési kedv növekszik. Január 1.-vel és 6.-val rengeteg építési jogszabály változott, legtöbben ezzel a változással kapcsolatban érdeklődtök.

Mindet nem fogom felsorolni, inkább néhány, a magánlakást Építőkre vonatkozó újdonságokat emelem ki

1/ épületenergetika

Új, átalakított, bővített lakóépületek esetében, amik még tavaly megépültek, de a valós használatbavétel 2020.december 31-ig nem valósul meg, a közel nulla energiaigényre vonatkozó szabályok érvényesítésének határideje 2021. június 30-ára módosult. Erről a követelményrendszerről már itt írtam:

Azután, itt folytattam:

2/ beépítési mutatók

Mivel minden egyeztetést mellőzve Kormányunk elő kívánja segíteni a kertvárosias lakóövezetekben a lakóépületek építését, így a kertvárosias lakóövezetben növekszik

  • a beépítési magasság,
  • a telek maximális beépíthetősége (30%-ról 35%-ra).

De figyelem! Valódi változás/növekedés ez esetben csakis akkor lehetséges, ha ezen mutatók a helyi HÉSZ-ben is módosulnak!

3/ bontási/építési engedély hatálya

Már nincs mód sem a bontási, sem az építési engedély hatályának meghosszabbítására, amikkel eddig az a lehetőség adódott, hogy kérelemre, 1+1 évvel meghosszabbíthatók voltak ezen engedélyek.

Idén, már a bontási és az építési engedély hatálya is megnövekszik.

Építési engedély esetén már 4 év áll rendelkezésre az építkezés megkezdésére. 6 év jut(hat) a majdani kivitelezés befejezésére.

Mielőtt bármibe belevágsz, tájékozódj! 😉 ,mivel a fentieken kívül is számos változás lépett hatályba az építésügyben… (tudod, 58-nál abbahagytam a számolást! ) mint pl:
Kormány 687/2020. (XII. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet (pandémia) ideje alatt az építkezések Egyszerű Bejelentés-sel történő megvalósíthatóságának kiterjesztéséről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .