Közeleg a nulla_1?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Idén elkészül, vagy mégsem…?!

Az elmúlt hónapban leeresztettem picit…, projektjeimet részben kifuttattam, az újakat jégre tettem… Mert töltődnöm (is) kellett. Először is átúsztam a Balatont, nyaraltam egyet-kettőt, és rengeteget kirándultam. Eközben 1000 kérdéssel bombáztatok,telefonon, hozzászólásban, e-mailen… kedves Olvasóim, Követőim!

2021: Új követelményszint: lakások/lakóházak: Közel nulla energiaigény! Szóval ez az általános rémület oka. Vagyis, ha idén nincsen kész a házunk, akkor mi lesz? Mekkora a büntetésre számíthatok?

Kezdjük az elején:

Ha építési engedéllyel építkezel, az esetben az engedély határozata pontosan kimondja, mikor jár le az engedélyed. A Használatbavételi engedélyezési eljárás kérelmét – a használat megkezdése előtt – az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá válásakor, az építési munkaterület építtető részére történő az építési naplóban igazolt átadását követően, az építési engedély hatályossága alatt kell benyújtani.

Ha egyszerű bejelentéssel építkezel: Hatósági Bizonyítványt kell kérned. A Hatósági Bizonyítvány kiadásával éppen azt igazolják, hogy az épület az egyszerű bejelentéskor feltöltött tervek (kivitelezési dokumentáció) szerint elkészült. Erről az e-építési naplóban a Tervezői Művezető és a Felelős Műszaki Vezető is nyilatkozik. A naplót és annak valóság tartalmát az építésfelügyelet ellenőrzi, a Hatósági Bizonyítványt ennek függvényében adja ki/tagadja meg!

Amire szükséged lesz, amit meg kell tenned:

1/ E-naplóban visszakapod a munkaterületet, vagyis minden rendeződött közted és Kivitelező között. A Felelős Műszaki Vezető nyilatkozott az e-naplós formanyomtatványon 11 pontban! A Tervezői is bejegyezte Tervezői Művezetés keretén belül, hogy a lakóépület a terveknek megfelelően elkészült, és túljutottatok a minimum 6 alkalmas tervezői művezetésen is.

2/ Épületfeltüntetési vázrajzot kell készíttetned Geodétával (Földmérő), aki beadja az átvezetési kérelmet az illetékes Földhivatalhoz, és feltölti az OÉNY-be. Ez, tulajdonképpen egy Változási vázrajz: az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis tartalmának változását eredményező digitális és papír alapú földmérési munkarész, azaz az üres telek beépült!

3/ Célszerű kitöltened egy Statisztikai adatlapot is. Ilyet a Kormányhivatal honlapján keress, ez a pontos címe: Statisztikai adatlap használatbavétel hatósági bizonyítványhoz

4/ Az elkészült épületről kötelező elkészíttetned az Épületenergetikai tanúsítvány-t. Ehhez energetikai Tanúsítót kell megbíznod, aki a tanúsítványt feltölti a HET-be.

Ez a 4. pont a legérdekesebb/leglényegesebb, így ezt a következő heti okosságban tovább fejtegetem majd! Légy egy kicsit türelemmel, mert nyomoznom is kell! 😉

3 hozzászólásto Közeleg a nulla_1?

 1. kritizátor szerint:

  Sajnos nálunk történt egy kis bibi: az egyik kivitelező (ablakos) enaplóban visszaadta a munkaterületet, én nem vettem vissza, hanem lezártam az alnaplót.
  Mi a teendő?

  Köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kritizátor!
   Alnaplót is csak úgy lehet lezárni, ha az FMV nyilatkozat kitöltésre került, és a munkaterület visszadása megtörtént. Ha Önnek mégis sikerült ezek hiányában lezárnia az alnaplót, és valóban piros kis lakat ikon van az alnaplón, forduljon segítségért a helpdesk-hez.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 2. kritizátor szerint:

  Az FMV nyilatkozat kitöltésre került és akkor zártam (kapkodva) le az alnaplót, munkaterület visszavétel helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .