Felújítás, átalakítás…bővítés?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Engedélyezés és bejelentés nélkül?

Egon a napokban keresett meg, az Építésfelügyelet hivatalos levelét is átküldte, és azonnali segítséget szeretne… A problémát megosztom, hogy Te ne ess ebbe a hibába!

A történet röviden:

Egonék rendelkeznek egy lapostetős családi házzal. A lapostető toldozott/foltozott, bitumenes vízszigeteléssel ellátott eredetileg, melyre az elmúlt 30 év alatt újabb és újabb rétegek kerültek. Legutóbb úgy 8 éve PVC anyagú vízszigetelés. A beázási problémák azonban nem szűntek meg, így arra az elhatározásra jutott a Család, hogy a lapostető ismételt vízszigetelése helyett, magastetőt építenek.

Az épület amúgy is megért egy komplett felújításra, így a pandémia kezdetén leköltöztek a nyaralójukba, és a tető kivitelezést egy olyan vállalkozásra bízták, mely rácsos fatartókkal tervezi és kivitelezi az új tetőt.

A tető megépült, fedésként cserepet alkalmaztak. A kivitelezés jelenleg is folyik, de már nem a tetőt készítik, hanem a nyílászárók cseréjét követően az utólagos homlokzatszigetelés zajlik.

Az Építésfelügyelet valószínűleg lakossági bejelentés hatására lépett, vagy akár véletlen során is észlelhette a kivitelezést… ez végül is mindegy is, a mi szempontunkból.

A hivatalos állásfoglalás számon kéri az e-napló vezetést, mert lakó épületbővítés esetén Egyszerű bejelentési eljárást kell kezdeményezni!

Egon szerint nem történik lakóépület bővítés.

A valóságban történik bővítés! Még így is, hogy a lakótér hasznos alapterülete nem változik, nem növekszik.

De előbb tisztázzuk is a következő alap-fogalmakat, melyeket Egon ismételget!

Átalakítás:meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség alaprajzi elrendezésének vagy külső megjelenésének, megváltoztatása érdekében végzett, az építmény belső térfogatát nem növelő építési tevékenység.

Felújítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságának, valamint üzembiztonságának megtartása érdekében végzett az építmény térfogatát nem növelő építési tevékenység.

Állagmegóvás:meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség kármegelőzése, kárelhárítása, rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassága érdekében végzett, az eredeti állagának visszaállítását szolgáló építési tevékenység.

Helyreállítás: újjáépítés, építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá tétele érdekében végzett felújítási tevékenység az építmény, építményrész eredeti építészeti kialakításának lehetséges megtartása mellett.

Ha figyelmesen olvastad a fenti meghatározásokat, egyértelmű bennük, hogy a felsorolt esetekben nem változik az épület térfogata.

De azzal, hogy magastető létesül: vagyis létrejön egy padlástér, bizony a lakóépület térfogata növekszik. Eddig lapostető volt, most meg magastető létesült! Térfogatnövekmény keletkezett, pedig nem is jött létre új lakószint ( vagyis nem lett tetőtérbeépítés!), és a hasznos alapterület sem növekedett…, mivel üres padlástér létesült. Csupán a térfogat változott, növekedett!

Vagyis a lakóépület bővítése megtörtént!

Bővítés: olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli!

Tanulság: tájékozódj, hogy a kívánt „lakóépület-fejlesztésed” az érvényes szabályoknak megfeleljen! 😉

2 hozzászólásto Felújítás, átalakítás…bővítés?

 1. Kovács Balázs szerint:

  Kedves Térképző Egy kertes ház erkélyét szeretném beépíteni télikert céllal műanyag nyílászárókkal, fűtés kialakítása nélkül. Az erkélynek az alsó-felső, valamint mindkét oldalfala a ház része A kérdésem, hogy engedély köteles-e ez a tevékenység? Elég-e bejelenteni? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Balázs

  • a Térképző szerint:

   Kedves Balázs!
   Feltételezem, ez egy loggia (lodzsa), vagyis az épület homlokzati síkján belül lévő, három oldalról falakkal, alulról és felülről födémekkel határolt, helyiséghez közvetlenül csatlakozó külső tartózkodó tér.
   Amennyiben beépítésre kerül, a mögötte lévő lakószoba/nappali (ezt csupán feltételezem!) közvetlen természetes megvilágítása megszűnik! Az lehetséges, hogy a bruttó beépítettségbe eleve beszámították alapterületét, de ha nem, akkor a lakás hasznos alapterülete is megnövekszik. Ettől is függ, kell-e a feltételezett térfogatnövekmény okán Egyszerű Bejelentéssel élni, ha a beépítési paraméterek ezt a fajta „bővítést” amúgy lehetővé teszik, vagy elegendő az ú.n. Településképi Bejelentést alkalmazni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .