Olvasói kérdéssor

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Megvalósítható? Engedélyezés/Egyszerű bejelentés?

Sokan kerestek meg privát, és tesztek fel számtalan témában rengeteg kérdést, mert az „illetékes hivatalokkal” nem mentek semmire! 🙁

Ma is idézek egy olyan kérdéssort, amely eléggé népszerű témát feszeget, és talán segítek, nem csupán Neked, hanem a többi Olvasómnak is!

Egy „Balaton kiemelt üdülőkörzet” alá tartozó településen rendelkezünk 1200 m2 alapterületű ingatlannal, amely művelési ág alól kivont, beépítésre szánt terület, hétvégi házas övezetbe tartozik. A Polgármester tájékoztatása szerint a hétvégi házas övezetben csak üdülőépület építhető, amelyre nem vonatkozik az egyszerűsített bejelentési eljárás, építési engedélyezési eljárást kell lefolytatni. A HÉSZ szerint a beépítésre szánt területen az építés feltétele az alap közművesítés az ivóvíz, szennyvíz, villanyvezeték megléte és az ingatlan rákötése a gerincvezetékekre. Az utcában azonban nincs közmű, és a Polgármester tájékoztatása szerint a víz, csatorna gerinchálózat kiépítése egyelőre nem szerepel az önkormányzat rövidtávú tervei között. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a szennyvízcsatorna kiépítése állami, önkormányzati feladat.
Kérdések:
1./ valós-e, hogy a hétvégi házas övezeten nem létesíthető lakóépület?

Igen, valós. Az övezetek többféle lehetőséget biztosítanak településen belül, így előbb két fő részre tagolják az adott területet:

  • beépítésre szánt,
  • beépítésre nem szánt területre.

A település beépítésre szánt területeit az építési használatuk általános jellege, valamint sajátos építési használatuk szerint

1. lakó-,

1.1. nagyvárosias lakó-,

1.2. kisvárosias lakó-,

1.3. kertvárosias lakó-,

1.4. falusias lakó-,

2. vegyes-,

2.1.  településközpont,

2.2.   intézményi,

3. gazdasági-,

3.1. kereskedelmi, szolgáltató-,

3.2. ipari-,

3.3.  általános gazdasági,

4. üdülő-,

4.1. üdülőházas-,

4.2. hétvégiházas-, valamint

5. különleges-,

területek.

2./ valós-e, hogy az üdülőház építési engedély köteles, míg a lakóház még 300 m2 felett sem (életvitelszerű ott-tartózkodás esetén?

Igen, valós. Jelenleg ez a szabályozás. De, érdemes rákeresned blogomban az „egyszerű bejelentés” fogalmára! Mert hidd el, csupán a megnevezése egyszerű! 🙂

3./kinek a feladata a víz és szennyvíz csatorna kiépítése?

4./ ha az önkormányzaté, de nem tervez csatorna építést, hogyan lehet azt megvalósíttatni?

Összevonom a két kérdésre adott válaszom: A közműellátás építési övezetenkénti mértékét és módját a helyi építési szabályzat állapítja meg. Állami vagy települési feladat, mert épület csak olyan építési telken helyezhető el:

  • amelynek megközelíthetősége gépjárművel közterületről vagy magánútról közvetlenül biztosított,
  • ahol a rendeltetésszerű használathoz szükséges villamos energia, ivóvíz biztosított,
  • ahol a keletkező szennyvíz és a csapadékvíz elvezetése vagy ártalommentes elhelyezése biztosított,
  • ahol a használat során keletkező hulladék elszállításának, ártalommentes elhelyezésének vagy házilagos komposztálásának a lehetősége biztosított, valamint
  • amelyhez a gépjárművek telken belüli elhelyezése biztosítható.

Az ivóvizet fúrt/ásott kúttal elvileg lehet biztosítani, vízminőség bevizsgáltatása mellett. A szennyvíz tárolható zárt/üríthető tartályban, ilyenkor szennyvízszippantó szolgáltatóval kell leszerződni. Az áramvétel megoldása egyénileg gyakorlatilag lehetetlen. A tulajdonosok önrésszel, valamilyen társulási formában kezdeményezhetnek kiépítést, de a hatalmas költség miatt ez nem igen valósítható meg külső anyagi segítség nélkül.

Jelenleg a telek még nem beépíthető.

5. Hogyan lehet építési telekként nyilvántartani egy olyan ingatlant, ahol valójában nem lehet építkezni?
A Polgármester megkeresésünkre arról is tájékoztatott, hogy a telek melletti utcán útszélesítést terveznek, amelynek leválasztása is az építés feltétele. Ez már csak hab a tortán, de a m2 csökkenésen túl mennyiben befolyásolhatja ez egy építkezés megkezdését?

A település fejlesztendő része a kérdéssorban körülírt terület. A területfejlesztéshez szükséges anyagi forrás megteremtése nem megy egyik pillanatról a másikra, hisz ehhez jelentős anyagi forrásnak kell rendelkezésre állnia, és inkább közép- vagy hosszútávon kell(ene) kigazdálkodni.

A mennyiben az utca szélességet az előírások szerint a rendezési terv szerint kívánják szabályozni, úgy a telekingatlanok megközelíthetőségét így tudják majd megfelelően biztosítani, illetve a közterületen létesítendő közművek nyomvonalának (védőtávolságukkal együtt) is elegendő hely szükséges! A szabályozási terv kijelölheti ennek megfelelően a „leadandó” telekterületeket, amit a tervezett beépítésnél figyelembe kell venni abban az állapotban is, amikor az még csupán papíron, a szabályozásban létezik, és helyszíni megvalósítás még el sem kezdődött! Vagyis kisebb telekre, kisebb építési hellyel lehet a beépítést tervezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .