Alagsori ikres

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

A bontott faház is újrahasznosul!

Egy keszthelyi, 50-es években épült, ikres kialakítású nyaralót vásárolt Feri. A részben alagsori épületrész két kis méretű garázsa lomtárként funkcionálna továbbra is, hisz a 3,00 x 4,20 m alapterületre nehéz autóval beállni… ezen is változtatunk! 🙂

Az átalakítást ezen a szinten kezdjük. Persze bontással, mert a téglából/betonból készült alagsor feletti Erdért-típusú faházat saját állattartó tanyára szállíttatja el Feri.

A bontást követően Statikussal helyszíni szemlét tartunk, az épületszerkezet vizsgálata dönti majd el az új földszint lehetőségeit, mind anyaghasználatban, mind térbeli kiterjedését tekintve.

Egyelőre az alagsor átváltozását mutatom, ami egy 3 szobás üdülőegységgé változik:

  1. Az előlépcső és a bejárat a helyén marad. A bejárati ajtón belépve a szűk folyósó-szerű szélfogót megtartom, de az ajtónyílással az előtér területét megnövelem. Így sikerül a bejárat közelében – beépített szekrények formájában – előteret biztosítani.
  2. Az előtér a nappali-étkezőbe vezet. A garázskapu teraszajtóvá válik, a terasz növénytámfallal és megfelelő csapadékvíz elvezetéssel kialakítható.
  3. A nappali teréből jutunk az U alakú elrendezéssel tervezett konyhába.
  4. A nappali teréből a középfőfalban vágott falnyílás vezet át a hálóblokkba, ahol 2 szoba és egy zuhanyzó kap helyet.

Gyakorlatilag egy klasszikus lakásbelső jött létre, teljes értékű, azaz jól bútorozható, élhető méretű szobákkal.

A teljes épület gépészetileg (fűtés/hűtés) is alkalmas lesz arra, hogy ez az önálló épületrész akár életvitelszerűen, tehát otthonként is funkcionáljon. Használati tervként , már most, első körben is több lehetőség felmerült:

  • Feri Édesanyja ide költözhet;
  • Feri nagyfia kezdhet önálló felnőtt életet itt;
  • de az új lakóegység bérbeadása is felmerült…

A felépítmény, tehát a leendő földszint, illetve a tetőtér fizikai és térbeli lehetőségei szerintem egyértelműen meghatározzák majd, hogy Feriék mit kezdenek ezzel a 64 m² önálló lakótérrel… 😉

Hamarosan mutatom majd a tervezett földszintet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .