Szikét!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Épületszerkezeti feltárások

Bizonyára értesültél róla, 2021. január 1-től újra él az 5 % Áfa az új építésű lakások árára vonatkoztatva. Igen ám, de nem mindenki kerül olyan élethelyzetbe, hogy újba kezd, sokan vannak, akik a meglévő ingatlanjukat kívánják fejleszteni.

A fejlesztés több formában megvalósulhat:

 • felújítás
 • bővítés
 • átalakítás
 • továbbépítés
 • helyreállítás
 • korszerűsítés…

A meglévő lakóépületekhez hozzányúlni akkor érdemes, ha szerkezeti feltárásokon is túl vagyunk. Miért fontos ez?

Hogy tervezhető legyen a beavatkozás volumene, pénzügyi /ütemezhetőségi vonatkozásaival együtt:

 • szükséges beavatkozások
 • szükségtelen beavatkozások.

Tehát, ha eljutunk az építészeti koncepció elfogadásáig, a megvalósítás lehetséges forgatókönyveit tervezzük meg, építéshelyszíni feltárások segítségével. Vagyis megnézzük mi van a „kéreg” alatt, az épület lelkét: a takart teherviselő szerkezeteket vizsgáljuk.

Homlokzati falakban az utólagos nyíláskiváltás valós igényként jelentkezhet, de meglévő nyílászáró méretnövelése esetén is gyakori feladat ez. Ha az új nyílás tervezett szélessége 1,0 m alatti, az átboltozódás akár lehetővé teszi, a közvetlen nyíláskiváltás elhagyását…

De, ha a feltárás során pl. vasbeton gerendát/áthidalót lelünk, akkor célszerű az új nyílásmérethez igazodóan új nyíláskiváltásról gondoskodnunk.

Ez megvalósítható:

 • falazott boltöv
 • előregyártott vb. kiváltó
 • acél I-gerendák összecsavarozva, körbebetonozva vagy elrabicolva

beépítésével.

Utólagos tetőtér-beépítésnél, emeletráépítésnél is előfordul, hogy a meglévő (záró-) födém a megnövekvő terhelésre már nem felel meg, és/vagy fennállhat a károsodás veszélye is (pl. fafödémeknél: a biológiai károsodás, acélgerendáknál: a korrózió, vasbeton födémnél: a salakfeltöltésből a beázás nyomán a nedvesség által kimosott kénessav kártétele stb…).

Ilyen esetben először mindig a károsodást kiváltó okok megszüntetésére, azt követően a meglévő födém kijavítására/megerősítésére kell törekedni.

Ha ez nem lehetséges észszerű módon, akkor jön szóba a vendégfödém, illetve a meglévő födém felkötése a vendégfödémre, majd ez után – végső esetben – egy födémcsere.

Itt a borított gerendafödém nagyon jó állapotban van! Mégis, mivel bennmaradó fafödém, vagyis a helyén marad, el kell látni utólagos faanyagvédelmi (gomba- és rovarkár elleni) védőkezeléssel.

Teherviselő funkciója gyakorlatilag egy új vendégfödém létesítésével megszűnik, a továbbiakban csupán magát hordja, vagyis álmennyezetté avanzsál.

Most a Statikus dolgozik lázasan, kiötli a vendégfödém teherhordó szerkezetét olyan módon, hogy az új terheket a teherhordó falakra adja át, ne a meglévő-megmaradó fafödémre. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .