Terasz fedése

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Engedély nélkül?

Terasz és annak különböző módon történő fedése: örökzöld téma, gyakorlatilag megunhatatlan Olvasóim körében is, hisz ezzel a témakörrel érkezik – talán – a legtöbb megkeresés.

A lakóházak földszinti részéhez kapcsolódó terasz, ami a „talajon” fekszik, és padlószintje a mindenkori terepcsatlakozáshoz viszonyítva éppen 1,00 m alatt marad, a beépítettségbe nem számítandó bele, ugyanakkor a zöldfelületből elvesz!

Amint erre a teraszra „fix” fedés kerül (valamilyen tetőidom), ami „lábakon” áll, úgy az bizony beleszámít a beépítettségbe. Alapterületi méretétől függetlenül.

Az esetben is, ha ezt ú. n. bejárati előtetőként nevezed el! Vagy éppen csupán fedés nélküli pergolát kívánsz építtetni.

Ha ezt a terasz-fedést lakóházhoz gondolod hozzáadni, akkor ez bővítés, így Egyszerű Bejelentéssel kell ezt realizálnod. Nem, nem építési engedéllyel, mivel lakóház bővítése áll fenn.

Talán abból fakad a kérdésözön, hogy az Építési engedély nélkül végezhető tevékenységek (a 312/ 2012 (XI.8.) Korm. rendelet_1. számú melléklet) felsorolásában megtalálható, hogy:

Kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, elhelyezése.”

Érted, ugye? A homlokzathoz rögzített, és nem!!! a mellé illesztett előtető az, ami „engedély” nélkül építhető. A rögzítés egy konkrét meghatározás, azt feltételezi, hogy a homlokzati falhoz erősíted/rögzíted az előtetőt, védőtetőt, nem pedig mellé helyezed, önálló tartószerkezettel.

De! Rengeteg településen a homlokzat megváltoztatása, tehát pl. egy előtető elhelyezése is bejelentendő. Azaz, könnyen elképzelhető, hogy Településképi Bejelentést kell tenned!

Pedig, ugye, az Építési engedély nélkül végezhető tevékenységek ( A 312/ 2012 (XI.8.) Korm. rendelet_1. számú melléklet) felsorolásában olvasható az is, hogy:

Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik.”

És van az az eset, amikor a lakóépület tetőfelújítása kapcsán szeretnéd a teraszt fedni a tetőidom módosításával, azaz a tetőfelület terasz fölé történő kinyúlásával, vagyis itt ismét az a helyzet, hogy a teraszra „fix” fedés kerül (valamilyen tetőidom), ami „lábakon” áll, ez lakóépület bővítése!

A következő fedési lehetőség a textil árnyékoló, ezer módjával… Ez létesíthető akár napvitorla formájában is, ahol még „lábakat” is szükséges kifeszítéséhez telepíteni, mivel homlokzati változást indukál, így ez esetben is elképzelhető, hogy Településképi Bejelentést kell tenned!

Tehát, mindig tájékozódj a település saját rendeletei között is!, mielőtt bármilyen terasz fedést/homlokzat változtatást végeznél! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .