Dobogós hely!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Mentsük meg a dobogóst!

Dezső 5 éve nyugdíjas, egyedül lakik. Gyermekei Nyugat-Európában élnek, Családjaikkal. A nagy méretű erdőkertesi házát már unja, így úgy döntött, eladja a családi házat. Kisebb otthonra vágyva, keres magának egy „kisbirtokot”.

Olyat, ahol még nyugi van, ahol a kertben ‘elmolyolhat’… Ahol megpihenhet. Nem feltétlenül spórolnia kell idősebb korára, értékesített vállalkozásaiból tehetősen létezhetne, de valahogyan egyszerűbben szeretne élni… A terepjárót azért ‘pluszban’ megtartja, de az ingóságok nagy részét már értékesítette, már amiről a gyerekei is lemondtak…

A dobogósat viszont meg kell menteni!

Nos, a dobogós nem más, mint lányának szobájában lévő matrac/ágy. Ami, egy ’emelvényen’ helyezkedik el, és ezt Dezső, anno, a saját kezével alkotta!

Igazából csak az ötlethez ragaszkodik, tehát új dobogósat építtet, és természetesen új ágymatracot vásárol hozzá.

A megszerzett kisbirtok, a Velencei-tóra néz, a tó kb. 12 perc autóval. Az aprócska, sátortetős kockaházat bővíteni is lehet(ne). Lehetne, de Dezső azt kéri, a teraszt csapjam hozzá még a lakótérhez, a rajta lévő, utólagosan barkácsolt, alacsony féltetőt pedig szüntessem meg, mert így nagyon nyomasztó.

Az övezeti előírások több mint 40 m²-nyi területnövekményt engednek, Dezső nem kíván ezzel a lehetőséggel élni, de az idei karácsonyt már itt szeretné tölteni. 😉

Az egyszemélyes életvitelhez elegendő a meglévő alapterület, a tető teljes felújításra szorul, így a földszinten maradok, a teraszt beépítem:

  1. A bejáratot megtartom a helyén. Gyakorlatilag ú.n. lakóelőtérbe lépünk. A konyha bútorzat a homlokzati főfalon fut, sarokban az étkező asztallal.
  2. Innen nyílik a bővített vizes-helyiség. Sarok-zuhany, keskeny, felültöltős mosógép, wc és mosdó fér el.
  3. Az apró hálófülke, a dobogó! , egy 2,00 x 2,00 m alapterülettel bíró emelvény/bútorzat, ez gyakorlatilag az ágymatracot fogadja, ami 1,60 x 2,00 m-es. Körbe-szekrényeztem. Ezen szekrények egy része ruhásszekrény lesz. De valószínűleg rejtett módon íróasztalt is fogad, és persze lesz vitrines része is. Dezső ezt most maga tervezi tovább! 🙂
  4. A volt terasz szobává, kis túlzással nappalivá válik. A kanapén ülve, az erkélyajtón át, a tavat látjuk! Előtte létesül az új terasz, de nem fix fedést kap, csupán napvitorlát.

Az apró épület új tetőidomot/fedélszerkezetet kap, a fafödémet megtartjuk. A korábbi homlokzati falban 3,20 m-es falnyílás szerkezeti kiváltással valósul meg, a térbővítést teszi lehetővé. A kisméretű téglából létesített 25,0 cm vtg. falazat utólagos homlokzati hőszigetelést kap. A fűtés/hűtés igénye gépészeti kimunkálás alatt áll 😉 , mert napelemmel Dezső nem számol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .