Sarokiker_ikersarok!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

SZÁ_Épület elhelyezkedés, környezet

Lenke és Judit már nyugdíjasok, és gyermekkoruktól jó barátnők! Családjaik is összebarátkoztak az évek során, így közös elhatározás lett, hogy a Duna mentén, szülőfalujukban nyaralókat vásárolnak. Számukra megfelelőt nem találtak külön-külön, de van egy jó állapotú sátortetős kockaház…, szerintük, csupán ehhez kellene hozzáépíteni…

Nem igazán értettem a szándékot…, miért kell még építeni, ha ez az épület nyaralóként funkcionálna? Akár szeparáltan, a két Család részére!?

Mielőtt tovább taglalom az átalakítást, hangsúlyozom:

Az építőipar árai, mind Anyag, mind Díj tekintetében egyre csak növekszenek! Érdemes meggondolni, hogy építkezésbe vagy átalakításba/felújításba fogunk-e?

Az árak nem csak folyamatosan nőnek, de kiszámíthatatlanok, mert már van ú.n. napi ár is! 🙁

Amikor tanácsot kérsz Szakembertől, igyekezz az összes körülményt vázolni, indokold is meg, mi alakítja benned a szilárd/mélyen rögzült elhatározást! 😉

Jelen esetben, sokáig nem is tudtam, ez egy saroktelken álló kockaház! 😉 Miért fontos ez az infó? Mert a saroktelken lévő bővítés korlátozottabb, mint egy közbenső beépítés esetén! Ugyanakkor a telekhasználat okosan elkülöníthető, és az életterek is. Így, az együtt-lakás is súrlódásmentes lehet, a későbbi használat (tágabb Család, Barátok, Ismerősök, Bérlők…stb…), de akár öröklés esetén is…!

Azt gondoltam ki, a kockaházat csupán ketté osztom! És a telket is elválaszthatóvá teszem… És nem javaslom a hozzáépítést még vertikálisan sem, hiába megengedett a 6,0 m építménymagasság a SZÁ (szabadonálló( övezetben!

Használjuk, amink van! Ajánlatom, maradjunk a földszinten!:

 1. A középfőfal két ajtónyílását befalaztam, az összes kéményt és válaszfalat elbontottam. Létrejött két 36 m² alapterületű lakó/ üdülőegység. Amik, kb. egymás tükörképei. Bal oldali Lenkééké, jobb oldali Juditéké…. Itt megérkeztek a hálák, és a kívánalmak is! 🙂
 2. A bal oldali lakás főbejárata a korábbi konyhaablakból létesült. Az udvarról egy lakóelőtérbe lépünk.
 3. A konyha bútorzata a főfalon fut, a fürdőből piciny zuhanyzó lett.
 4. Apró hálófülke a kamra helyén létesült.
 5. A nappali tárolószekrényekkel is bútorozható.
 6. A jobb oldali egység picit eltér, hisz bejárat az üvegfalon át a nappaliba vezet, kevesebb a szekrény-igény ezen az oldalon!
 7. Illetve Judit mindenképpen az otthoni konyháját szeretné itt „megismételni”, így lett ez L-alakú, sarokban a tűzhellyel.
 8. A fürdő, a hálófülke, a bal oldal tükörképe, ehhez új ablak is kell a fürdőre…

Az épület körül a tereprendezést nem ábrázoltam, mert még a teraszok mérete, helyzete alakul a családi kupaktanácsok plénumán… Ahogy a fűtés/nem fűtés igénye is. Ami bizonyos: a felmerült, ‘együtt, de mégis önálló nyaralók’ igénye már teljesült, és épületbővítés nélkül fog megvalósulni a projekt!

Spóroltam! 🙂 Igen, még magamon is: a tervezői díjból, mely ugye nálam m² alapú…, de ezen is tovább tudok lendülni, mert van olyan, hogy észszerűség! , ami sok dolgot/körülményt felülír!

2 hozzászólásto Sarokiker_ikersarok!

 1. Járfás Ildikó szerint:

  Kedves Ibolya!
  Fiam részére szeretnénk könnyűszerkezetes lakóházat. Telek már van. Mivel anyagi lehetőségeink szűkösek, szeretném megkérdezni, mennyi a legkisebb méret, ami lakóházként szóba jöhet. És egy apró ingatlannál mekkorák legyenek a helyiségek?
  Milyen előírás van erre?
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel
  Járfás Ildikó

  • a Térképző szerint:

   Kedves Ildikó!
   A lakóházban található lakás ismérvét az OTÉK szabályozza, önálló helyiségeinek minimális méreteit is. Kb.: „A lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

   a) a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,

   b) a főzést, mosogatást és az étkezést,

   c) a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,

   d) az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

   (2) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

   (3) * A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

   (4) A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.”

   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .