Műhelyből új otthon!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Műhelyt bérlünk majd!


András autószerelő, aki saját műhelyét 27 éve a szülei hobbi telkén létesítette. Az elmúlt években a környék sokat fejlődött, mivel 2014-ben lakóövezetté vált ez az utca is.
A fejlődés hozott új közműveket és aszfalt burkolatot „fekvőrendőrökkel”. Mérlegelt a Család, és úgy döntöttek, inkább bérelnek egy műhelyt a közeli ipartelepen, és a meglévő ingatlanjukat fejlesztik, ha van rá lehetőség.


Megkeresésük először arra irányult, hogy a meglévő 33,60 m² -es műhely egy épületbővítés esetén beintegrálható-e egy 3 szobás családi házba.
Ekkor csak a telekingatlan beépítési lehetőségeinek néztem utána a HÉSZ-ben:


A műhely csodával határos módon oldalhatáron áll, ahogy az övezetben előírt! és a bővíthetőség iránya és léptéke egybeesik az építési hely fizikai helyével.
 
Andrásék osztottak, szoroztak és küldtek egy helyiséglistát, és sok-sok gondolatot, mit hogyan szeretnének. Így elkészítettem a hátsó, „takart” teraszos ajánlati tervet:


1. Gyalogosan az utca felől érkezünk, a lakásbejárat hangsúlyosan a homlokzati síktól visszahúzásra került.
 
2. Garázs nem épül, a két személyautó az előkertben fog parkolni.
 
3. A régi műhely a hólóblokkot adja, két azonos méretű hálószobával, közöttük kádas fürdőszobával.
 
4. Az előtér inkább csupán csak szélfogóként működik, innen azonnal a lakás központi lakóterébe, a nappaliba jutunk, ami kívánság szerint nem az utca felé tájolt.
 
5. A nappaliból érünk a konyha-étkezőbe. Innen kilátunk az utcára, miközben teraszkapcsolatunk van „takarásban” !
 
6. Étkezőből nyílik a kamra, amit a délnyugati tájolás okán inkább tárolónak kereszteltem.
 
7. Mellette a háztartási helyiség, Erika itt mosna, is minden háztartási rumlit itt intézne el. Ennek a helyiségnek mesterséges szellőztetést kell kiépíteni, mivel belső terű. A kondenzációs gázkazán ezt nem bánja.
 
8. A terasz részben fedett, így a hétvégi közös családi étkezések tavasztól-őszig itt bonyolíthatók.
 
Ha megvizsgálod az alaprajzot találsz benne hibát is, hiszen pl. nincs önálló WC-helyiség, ezért pl. a Vendégeket is be kell engedni az intim hálóblokkba. Nem ábrázoltam a homlokzati hőszigetelést, de azt már Te is tudod, a teljes épületet hőszigetelni szükséges! 😉

2 hozzászólásto Műhelyből új otthon!

 1. kritizátor szerint:

  a felső hálóra elég az a „kicsi” ablak?

  valamint a terasz valóban 22,64 m2? Kisebbnek tűnik.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kritizátor!

   Köszönöm észrevételeit!
   Az OTÉK szerint:
   „Közvetlen természetes megvilágítású legyen – a terepszint alatti helyiségek kivételével – a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség. A közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya
   b) egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen.”
   A szobán van egy 90/150 cm méretű ablak és egy 90/240 cm méretű erkélyajtó. Nyilván az üvegfelület ezen felületeknél kisebb. A 12,6 m2-es szoba 1/8-ad területe: 1,58 m2, ezt az értéket az erkélyajtó önmagában is majdnem kielégíti.

   A terasz 22,64 m2 adata teljes burkolt felületet jeleníti meg, nem csupán a fedett teraszrészt.
   Üdvözlettel: a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .