Nem, nem a Formula1-et mutatom!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

F1? Az mi?

Idén is jártam a Construmán. Pont tegnap! 🙂 Minek mászkálok oda?

Hmmm… jó kérdés! …amelyik (építési)terméket kerestem, azt -sajnos – nem képviselte senki ott, így prototípust nem láthattam, nem tapinthattam… 🙁 (Ha hazai viszonylatban, ‘élőben’ fellelem, majd itt bemutatom!)

Azért feltaláltam magam. És megtaláltam a kreditpontjaimat is! Az 5 kiállítási pavilont végigjártam, majd hosszan időztem az F1-ben. A Hungexpo új főépületében/fogadóépületében.

Talán láttál róla képet a neten, vagy átadásakor halottad a méltatásokat a TV-ben is, szóval légi(drón)-felvételen jól látszik különös, újszerű formája a sok ‘kocka’ között. Hajlított mindenféle irányban…furcsán szabályosnak ható buborékszerű valamire hasonlít… kb…olyan organikus… olyan ufós…ezeket a kifejezéseket (is) hallottam sétám közben.

Az épület által megidézett alakzat a triszkelion. Ez egy háromtengelyes szimmetriájú alakzat, ami spirális mintázattal ellátott. Ez lehet akár egymásba kapcsolódó (arkhimédészi) spirál, vagy 3 behajlított láb is.

Ez a hármas spirál végigjárta az emberiség történetét, már az ősi görögöknél is kerámia edények falán díszelgett, megjelent pénzérméken, harci sisakokon. Persze korábban is jelen volt kővésetként, sziklasírok díszeként.

A középkorban is népszerű alakzat volt, gótikus templomablakokat díszített.

A modern idők is tovább éltették, zászlókon is jelen van 3 láb formában pl. Szicília zászlaján.

Európából még Amerikába is átkerült népszerűsége, az USA szállítmányozási minisztériumának pecsétjén is szerepel.

Az F1- mint épület, a vásárváros főbejárata lett, jegypénztárak mellett itt kapott helyet az üzemeltetést szolgáló irodaterület.

Tehát, a földszint a publikus a Látogatók számára. Beléptetés/kiléptetés és ehhez kapcsolódó funkciók: illemhely és étkezés, találkozás és várakozás…

A két emeleti szintre irodák és a rendezvényterem került.

A pincébe nem jutottam le, oda leginkább gépészeti és tároló-terek kerültek.

Az épület teherhordó szerkezete nem rejtett kivitelű. A külső héjat másodlagos acél rácsszerkezet hordja, a rácsrudak csomópontjainak kialakítása teszi ezt lehetővé, ahol pedig üveg jelenik meg, ott az üveg-háromszögek osztásához a mögöttes szerkezetek osztásrendje képes volt igazodni. Természetesen a vasbeton is jelen van födém és falszerkezetként. Meg üveg, sok-sok funkcióban.

Bennem nyers és befejezetlen érzést kelt az álmennyezet hiánya, az épületgépészeti vezetékrendszer pőresége számomra ellentétes az ívek megtervezett/szabályos harmóniájával, a hártya/burok lebegésének illúziójával. Úgy érzem, ezen a fekete „álcaszín” nem sokat segít. És valamiféle kapkodás/elnagyolás/hanyagság kettősét sejteti bennem, hogy festékcsepp és por/kosznyomok vannak a tömör kéreg belső felületén és a padlón is.

Tetszik? Nem tetszik? Forma? Harmónia? Mit szimbolizál? -ezeken is töprengtem. Valószínűleg a haladást, és/vagy az örökkévalóságot üzeni. 😉

Alkotókat is illik felsorolnom. Tervező: Finta Studio, Dóczé Péter DLA vezető tervező, tervezőtársa: Magyar Mária DLA. Kivitelező: KÉSZ Csoport.

Utóirat:

A mindenféle ívelődések kavalkádja népszerű építészeti elem lett, a kiállításról kisétálva már a Gattyán-birodalom két létesítménye is újszerű formavilágot mutat. Ezek az asztalifoci csarnokok. Bocs!, szóval létezik a Teqball, egy magyar innováció, ami termék és egyben sportág is, ahol egy hajlított asztalon lábteniszt játszanak.

Megemlítem egyik építészeti mementónkat is, szintén ezen az ívelődéses farvizen fut(ott)…, 3 éve itt tart(ott) a Biodóm… 🙁

Ha már Városliget…, folyt. köv. ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .