Zártkerti otthonka

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát!

Agglomerációba költözöm!

Angéla egyedül él, válása óta albérletből-albérletbe költözik, kb. évente. Novemberben, talán véglegesnek tekinthető lehetősége adódott. Családi segítséggel vásárolt egy ingatlant.

A művelési ág alól kivont zártkerti ingatlanon áll egy kicsi épület, a korábbi Tulajdonos is életvitelszerűen élt itt. Ősszel szeretne majd ide beköltözni Angéla, addig, amit csak lehet, saját maga fog, rokoni, baráti segítséggel javítani, átalakítani, cserélni, felújítani.

A tulajdoni lap és a földhivatali térképmásolat szerint is az ingatlan rendezett! Vezetékes ivóvíz- és csatornarendszer, elektromos áram van. Aszfaltos úttest és kék autóbusz is. És panoráma, madárcsicsergés. Kert-teremtés lehetősége is adott…, még egy kerti törpilla is itt maradt.

Ha az épület alaprajzát megnézzük: a két traktus azt mutatja, valószínűleg előbb volt az egyterű épületrész, a szoba, majd az bővült tovább, így a középfőfalban értelmezhetők a viszonylag nagy nyíláskiváltások.

Sok belső változás nem valósítható meg, Angéla pedig úgy döntött, nem kívánja az épületet bővíteni, mert a fűtést árammal kell biztosítania, ezt nagy tehernek érzi. Kezdetekben biztosan, talán később, anyagi erősödést követően napelem kerülhet szóba.

Az átváltozás minimális:

  • A főbejárat a helyén marad, előtető sem létesül, mert a tetőkinyúlás éppen fedi a bejárati apró teraszt.
  • A korábbi kamra és WC helyiség helyén egy zuhanyzóval ellátott fürdőszoba létesül, melynek a pultos mosdó az egyetlen luxusa. 😉
  • A konyha a helyén marad, alapterülete éppen annyival nő, hogy egy álló hűtő-fagyasztó is beférjen. És egy egyszerű, akár lehajtható asztalka az étkezéshez.
  • A szoba több funkciós: gardrób, háló, dolgozó és nappali egyben. A bútorozásból ez számodra is lekövethető, nem magyarázom. A dolgozóasztal azért nem az ablak előtt/alá került elhelyezésre, mert valószínűleg erkélyajtó épül az ablak helyére.
  • A konyha és fürdőszoba közötti fal is új, mert a meglévő válaszfal minősége nem bírná az épületgépészeti vezetékrendszer bevésését.
  • Garázsról szó sincs… később, lehetséges a pergolás fedés, talán az épülethez illesztve…

Ami bizonyos: a tető felújítandó, a homlokzati nyílászárók cserélendők, a belső válaszfalak bontandók, minden padló és falburkolat is új lesz. Az elektromos fűtés fali elektromos radiátorokkal kerül kiépítésre.

A projekt, kicsi mérete ellenére is több millió forintos ráfordítást igényel. És energetikailag még messze nem korszerűsítettük. A padlásra kerülhet paplanszerű hőszigetelés, de a homlokzat felújítása, utólagos hőszigeteléssel is eltolódik. De Angéla ‘céltalan’ vándorlása végre befejeződik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .