A sufni kincsei

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti kreatív: Sílécek

Biztosan Te is jártál már sufniban. Tudod, a kert végében áll, a Tulajdonosok mindenféléket odagyűjtenek: életük során használt, vagy „szerzett”, ideje-múlt tárgyakat, emlékeket… Poros és pókhálós, fűtetlen helyiség, de általában kincseket is rejt! A Szüleim kertjének végében is van egy ilyen sufniház! 🙂
Én jártam benne, többször is!


Egyszer tudod mit találtam? Az Apukám bölcsőjét, de a szú korábban rátalált családostól, és elfogyasztották ízesen! 🙁 Tehát azt, már nem tudtam megmenteni.

 

 

Síléc megújulás lépésről-lépésre

De lelkesedésem vissza-visszatért, így én is. Igazából mindig mást keres ott az ember, egy darab drótot, egy méternyi slagot, locsolókannára öntözőfejet, de ezeket nem leli általában… ellenben mindig talál valami Mást. Ez a Más most: 3 síléc-pár volt!
Koruk meghaladja a 60 évet, és valaha Apukám száguldott le velük, mindenféle hegyoldalakról…

Mikor előkerültek, csak úgy megtetszettek! Kérdeztem: enyémek lehetnek-e?, és már vittem is mindet!

Először portalanítottam, majd az alkatrészeket leszereltem mindegyikről. A fém részeket csavarokkal együtt 3 napig rozsdamaró folyadékban áztattam. Azután kefével a maradék foltokat, szennyeződéseket eltüntettem, majd száradás után színtelen lakkal, spray-változatúval lefújtam őket.

A kötés cipőre való rögzítéséhez bőrpántot használtak anno. A bőrpántokat egy héten át közönséges gyógyszertári paraffin-olajban úsztattam, aminek hatására visszanyerték „bőri”-mivoltukat.

A csupasz léceket mosószeres vízben, gyökérkefével megtisztítottam, ekkor derült ki, a lécek valaha fehér színűek voltak! Száradás után, a festékmaradványokat drótkefével eltávolítottam.
Vizes alapú, fehér színű fedőfestékkel, kézi módszerrel, a léceket mindkét oldalukon lemázoltam.


Azután minden alkatrészt, megújult állapotában, visszaszereltem a lécekre.


Gondolkodtam, hová lehetnek alkalmasak lakásdíszként:

  • így kettő, egy párban egy lépcsőházba került, a felfüggesztést damillal oldottuk meg;
  • egy másik pár, egy előszoba díszévé vált, igaz ott nem egymás mellett, hanem egymással szemközti falon díszelegnek, és egyszerű kép-akasztóval rögzültek.

A 3. párnak is lesz helye! 🙂

Van a rokonságod telkén egy sufni? Túrd fel! Kincsekkel a kezedben ötletelj, és találj ki valami egyedi lakásdíszt! Jó munkát!

2 hozzászólásto A sufni kincsei

  1. Benke Éva szerint:

    Ezek nagyon szépek lettek (biztos azok is voltak 🙂 ) jó látni a visszaalakulásukat! Ügyes!!!

    • a Térképző szerint:

      Fénykorukban – a múlt század ötvenes éveinek elején – is szépek lehettek és akkor még használhatók voltak! Nekem most is szépek, minden nap rájuk nézek, hisz egy pár, már nálam lakik! 🙂 De nem a sufniban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .