Sufnituning_2.rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

A bódé végső, tervezett állapota

Egy gazdasági építmény létesítéséhez is tervezésre van szükség! Főként, ha az majd a világörökségi helyszínen szeretne létezni, ez pl. a Tokaji borvidéken!

Az előzményeket itt találod:

A módosítást mi úgy képzeltük, hogy megjelenésében továbbra is egy fadobozt látunk, vagyis a magas-tetőt félnyereg tetőként attika fal mögé rejtettem.

Miért? Mert a legkisebb költséggel szeretné Nimród a tárolót megépíteni:

Gyakorlatilag egyetlen, kezeletlen fa-anyagú, attikafal mögé rejtett félnyeregetetős tároló épületben gondolkodik, mely a kertművelés aktuális eszközeit, a termények ideiglenes tárolását biztosítja, és természetesen még emberi menedéket is nyújt a nap, a szél, a csapadék elöl a kertészkedés rövid, cca. 6 – 8 hónapos folyamatos idejére, mivel a település jelentős távolságra van a dűlőtől. Persze teret ad majd az azonnali/helyszíni növényfeldolgozásra a kicsi épület stb…, amikor is szabadidejét majd itt töltheti. A favázas ház-építést fa tartókerettel, boronafalas megoldással (az előre megmunkált fa gerendázat egymásra helyezett, fésűs csapolásával), saját kezűleg, egyedül készül a helyszínen kivitelezni.

Tehát beadtam a tervet.

A település Főépítésze véleményezte előbb:

A tervezett építmény anyaghasználata – deszkázott felület – semleges, formai kialakítása, színezése visszafogott, a tájképi látványt nem károsítja. Javaslom – az épületet gyümölcsfákkal körül ültetni, a lejtő felőli kilátás meghagyásával. – a teraszos szőlőművelés támfalát, mint történeti tájképi elemet megőrizni, felújítani, fölé bemutató jelleggel, hagyományos módon szőlőt telepíteni! Leírtak megfontolása mellett a Tervtanács pozitív véleményezését javaslom.”

Ezután következett a Skype-os tervzsűri, élén az állami Főépítésszel, ahol a terv elbukott. 🙁

A tervezett épület lapostetővel (takart félnyereg) fedett formája idegen környezetétől, a tervtanács ezért magastetős, cserépfedéssel fedett épületet tudna elfogadni, nagy, fedett terasszal.”

A környezet:

Viszont az megértésre került, hogy a hegyoldalban, az erdős részre települ majd a tároló, így nagyon nehezen, de a fa, mint építőanyag, mégis megfelelő lehet! :

A telek a domboldal derekán, a szőlőterület és az erdő határán fekszik. Ezen a területen a deszkázott falszerkezet indokolt, megfelelő.”

Időzöm a magastetőnél is picit: Magastető: olyan tető, amelynek lejtése a 10%-ot meghaladja. (OTÉK)

O.K. Legyen akkor klasszikus, azaz nyeregtető az a tető!

Ezt a megoldást is támogatta a település Főépítésze:

A magastető és a cserép héjazat az épület megjelenését, tömegformálását pozitívan befolyásolja. Az épület formai kialakítása visszafogott, a tervezett funkciónak megfelelő.”

És akkor újra Tervtanács elé került az építmény. Nélkülem, mert néhány napot Nápolyban töltöttem akkor. 😉

A korábbi lapostetős változathoz képest a magastetősre alakított, cserépfedéses épület elfogadható. A tömegalakítás, funkcionális kialakítása, anyaghasználata, színezése településképi illeszkedése megfelelő.”

Mi a folytatás? Nimród a kertművelés alól nehezen mentesül már május derekán, így valószínűleg idén ősszel, a betakarítások után tudja a tároló építményt megépíteni. 😉

2 hozzászólásto Sufnituning_2.rész

  1. Nemmondom Meg szerint:

    Ismerős történet! Mintha hallottam volna már valahol!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .