Sufnituning_1.rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

A fabódé első megmérettetése

Nimród egy gazdasági épület tervezéséhez kérte segítségemet. Egyik blogom révén talált rám a neten, mert korábbi megkeresései ez ügyben, rendre kudarcba fulladtak. A 30 m²-es apró projekttel a környéken élő Építészek nem akartak foglalkozni, mivel ez elég „piti-ügy”… 🙁

„Ön lehet az utolsó esély, hogy a tervem hivatalos úton megvalósulhasson és ne kezdjek semmi magán akcióba teljes elkeseredésemben!” – írta levelében Nimród. 

A piti ügy főbb ismérvei, a telekingatlan elsődleges jellemzői:

 • 21.000 m² alapterületű zártkert;
 • Natura 2000-es területen fekszik;
 • műemlék történeti tájon helyezkedik el;
 • Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken vagyunk, ahol nincs érvényes HÉSZ!

Mondhatjuk, innen szép nyerni! 🙂 Hmmm, addig elég rögös út vezetett! Közel 5 hónapig jártuk!

Első lépésként település honlapján kutattam, ahol felleltem a nem érvényes HÉSZ-t, viszont a Natura 2000 -re vonatkozó helyi szabályokról való említést nem is találtam.

A területre éppen nem érvényes HÉSZ és annak nem érvényes Szabályozási tervlapja mégis ad ilyen esetben is iránymutatást, mivel illeszkedni érdemes a környezethez/meglévő beépítésekhez, ez lehet az elsődleges szempont annak kiderítésére, hogy egy telken belül pontosan hova, milyen védőtávolságokkal, milyen megengedett funkcióval lehet telepíteni a tervezett új építményt. Itt, csupán egyetlen egyet, melynek megnevezése: gazdasági építmény.

Még egy fontos adalék!

Gazdasági építmény építési engedély nélkül is létesíthető!

Az esetben, ha nem emberi tartózkodásra szolgál és mérete nem haladja meg a 100 m³ térfogatot és 4,50 m gerincmagasságot, lapostető eseten a 3,50 m homlokzatmagasságot.
Mivel legelőször ezeket kell tisztázni, majd a megszerzett ismeretek szerint gondolkodni a valós megvalósítás fizikai paraméterein: méret és anyaghasználat…, így második lépésként a területileg illetékes Főépítésszel felvettem a kapcsolatot.

Ő arról tájékoztatott, hogy a szabályozási „szándék” sajnos ellentétes a mi építési szándékunkkal, hiszen a térségre jellemzően a dűlők területe mindig is beépítetlen volt, a pincék is belterületen helyezkedtek el. 

Továbbá arról is, hogy a külterületen elhelyezendő gazdasági épület a világörökségi védelem miatt zsűriköteles, amire az állami Főépítésznél kell jelentkezni.

Tehát: „világörökségi védelem szándékával ellentétes, hogy kisebb hétvégi házas, vityilló, sufni- szerű épületek határozzák meg a táj képét.

A fenti ellentét feloldása lehetne, ha sikerülne az épületet műtárgyszerűen megfogalmazni – pl. kő támfalba rejtetten.

Másik megoldás, hogy az itt-ott meglévő történelmi borházak jellegéhez igazodunk, viszont az nem illeszkedik a funkcióhoz.”

Miért is nem?

Mert ez a zártkert művelési ág alól kivont terület, ráadásul a nagyobbik fele erdős domboldal, a gazdálkodási tevékenység nem is szőlőművelést jelent, hisz

egyetlen szőlőtőke sem található az ingatlanon. Lankásabb, ligetes részen maximum háztájiban lehet gondolkodni…

Mivel a Főépítész Úr is bizonytalan volt az állami zsűri fogadtatásban, vázlattervi skiccel jelentkeztem egyeztetésre, hogy ne tegyünk üres köröket…

A szabadonálló módon telepíthető lapostetős építmény alapterülete a telekterület 0,14%-át éri el, ami cca. 30 m², az építési hely a telek határvonalain belüli 10 m-es távolságban helyezkedik el…

A terv-vázlat első körben elbukott, hisz ezt a minősítést kaptam:

 • ha nincs HÉSZ, az illeszkedés szabályai a mérvadóak, ilyen értelemben a terv illeszkedik az általad példának is hozott már meglévő beépítésekhez;
 • de „Településképi szempontból a magastetős, falazott-vakolt cserépfedéses épület lehetséges, padlástérrel együtt 100 m³ alatti méretben.” – Az itt leírtakkal nem értek teljesen egyet, szerintem is lehetne fa építmény!
 • A magas-tetőt kellene megfontolnod, félnyereg vagy nyeregtető formában!
 • Javaslom a zsűri beadást, kérlek jelezz vissza, kívánsz-e rajta módosítani?”

Kívántam/kívántunk! Folytatás következő héten! 😉

2 hozzászólásto Sufnituning_1.rész

 1. Nemmondom Meg szerint:

  Fáin kis házikó ez, akárki meglássa!
  😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .