Típusterv átváltozása

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Típusterv

 


Érdekes, hogy még ma is vannak típustervek. Ma egy olyan típustervet boncolok, amit Kivitelező kínál egységáron, kulcsrakészen. Árnyaltan úgy fogalmazok, hogy ezt a típusú házat már egyszer kidolgozta, esetleg meg is építette, ezért nevezte el típusnak. Hogy ennek van-e ilyen módon létjogosultsága, azt a vevői piac dönti el.

 

Tehát, ezt a típustervet kaptam „átdolgozásra”. Pontosabban, Gyuriék arra voltak kíváncsiak, mit tartok jó, illetve rossz megoldásnak az alaprajzon?!


Hiányzik az északjel. Így a tájoláshoz annyit teszek hozzá, szerencsésebb az utca felé telepíteni a konyhát, a kert felé a nappalit.


A szélfogó oly piciny, hogy talán azért nyílik kifelé a bejárati ajtó…, de az nem szerencsés, ha állok az előlépcső legtetején, és magam felé nyitom az ajtót, mert akkor hátrálásra kényszerítem magam, a lépcsősor felé.


A szélfogóban kabát és cipő levételre nincs hely, azonnal a parkettás nappaliba lépünk, kintről.


A szülői hálószobában a ruhásszekrény mindkét oldalról befalazásra került, ez bizonyosan a véletlen műve, tehát a háló felé nincsen határoló fala!
Az eredeti konyha és szülői háló közé ékelt szekrény az épületgépészet helye, itt duruzsolhat a szerelt kéményű a fali cirkó.


A fürdőszoba elé bekerült egy előtér, zsilipként. A zsilipelés helyes megoldás elvileg, de így ez nem jól működik.

Először csak az eredeti alaprajzra rajzoltam pirossal, a kedvenc színemmel. 🙂 De látom, ez nehezen kivehető, ezért előállítottam a szokásosomhoz hasonló, tervezett alaprajzot.

 


1. Jeleztem az ideális tájolást az északjellel.


2. A szélfogó után valamiféle előtérbe vezetem a belépőt, ahol minimális helyet biztosítok az előszoba szekrénynek.


3. Innen a konyha-étkezőbe jutunk. A pultot is igyekeztem megtartani, az étkezőasztal melletti határolófal lehetne akár 1,10 m magas funkciókat határoló fal is.


4. Az előtérből lépünk a tágas nappaliba, onnan hátrafelé erkélyajtón talán teraszra és a kertbe.


5. A zsilipet gardrób formában kialakítanám, mert a gyerekszobában kevés a ruhásszekrény.


6. A fürdőben elhelyeznék egy mosógépet, és a kádat zuhanyzóra cserélném.


7. A szülői hálóban az ágy az egyik ablak alá kerül, máshogy elhelyezve e térben a kétszemélyes ágy, hm…nem lenne körüljárható… 🙁


A lakás alaprajza nem tartalmaz belső teherhordó falat. A homlokzati határolófalak pedig réteges szerkezetként kerültek ábrázolásra, így feltételezem, valamilyen vázszerkezetes (fa- és/vagy acélváz) megoldással épülhet ez a ház..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .