Beépítési százalék…és társai

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti okosság: beépítési mutatók

Múlt héten a beépítési módokat tanulmányozhattad, most a többi jellemző beépítési mutatót is ismertetem. De ismétlésként: Ingatlan vásárlása előtt célszerű utánajárnod, hogy a választott építési telekre éppen milyen beépítési paraméterek az irányadók, mert az Eladó általában felkészülten vár Téged, a Vásárlót, és tájékoztat a beépítési százalékról, az építmény- és/vagy homlokzatmagasságról, meg emleget még bruttó szintterületet, meg esetleg még minimális zöldfelületet…
Ha építkezni fogsz, azt javaslom, hogy a telek keresésénél is kérj segítséget egy építésztől, mert tapasztalata van, és a telek beépítési paramétereinek tisztázásában óriási segítséget nyújt Neked.

 

Beépítési % = telek beépítettsége

Beépítési százalék, az a viszonyszám, mely a telek beépítettségét fejezi ki. Egyszerűbben: a telken álló épület(ek) teljes alapterületét el kell osztanod a teljes telekterülettel. Példa: van egy 1000 m2-es telekterület, és arra 250 m2 alapterületnyi épületet tervezel, akkor a 250 m2-et elosztod 1000 m2-tel, eredményként 0,25 öt, azaz 25 %-ot kapsz. Itt arra érdemes figyelned, hogy a beépített alapterületnél a mindenkori terepcsatlakozás felett 1,0 m magasságban futó (képzeletbeli) metszősík által elmetszett alapterületet kell figyelembe venned! Vagyis attól a ház maga, lehet földszintes vagy emeletes, mert ha a képzeletbeli 1,0 m magasságban elszeleteled a tereppel párhuzamosan, mindegy hány szintes a ház  felfelé vagy lefelé…

Egy további mutató teszi érthetővé, hogy egy épület az adott telken hány szintes lehet. Itt az önálló szintek teljes alapterületét, azaz a valamennyi épületszint alapterületét kell összeadni és megkapjuk a szintterületet.
A szintterületi mutató az építmény összes szintjének összes beépített alapterülete, elosztva a telek területével. Az üres padlástér nem számít ebbe bele, de a beépített tetőtérnek, az 1,90 m feletti részét bele kell számolni a határoló szerkezetekkel együtt! Lépcsőház esetén a lépcső területét bele számoljuk, az induló szinten a lépcső alatti terület 1,90 m belmagasság feletti részét is! A pince és garázs esete eltérő lehet területenként!

Zöldfelület a telekterület azon – növényzettel borított – része, ahol a termőtalajon vagy az eredeti altalajon nincsen semmilyen épített réteg (járda, melléképület…stb.) Ez is százalékos arányban megadott mutató: a tiszta zöldfelületet el kell osztanod a teljes telekterülettel. E számolásnál van némi könnyítés, mert tetőkerti és vízfelületi alapterületeket is figyelembe lehet venni a viszonyszám meglétének igazolásához!

5 hozzászólásto Beépítési százalék…és társai

 1. Ertl Imre szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Nagyon rég óta tanulom olvasom az oldalát nagyon tetszik.
  Telkemen a maradék lehetőségre tervezek egy pici házat( a régi mellé az a gyerekeké lesz és térsasházat csinálunk belőle )ha nem muszáj nem akarok bontani. A kérdésem a következő mivel a hely pici beépíteném a leendő garázs tetejét sőt az emelet mindkettő oldalon kiugrana az épülettől maximum 1,5 m-re hogy nyerjek egy kis teret. Ha mindez legalább 2 m magas akkor jól tudom nem számít bele a beépítettségbe? Akkor sem ha pillér támasztja? Ön szerint nagyon bonyolítja drágítja a kivitelezést egy ilyen megoldás?
  Nagyon köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Ertl Úr!
   Köszönöm a megkeresést/méltatást! 😉
   Beépítettségbe akkor nem számítana bele ezen 1,5 m széles területnövekmény, ha az pl. erkély lenne!
   “Erkély: az épület homlokzati síkjától kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső tartózkodó tér.”
   Az OTÉK így szól:
   “Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege.”
   Ha a kiugrás alátámasztott (pilléreken nyugszik), akkor funkciótól függetlenül is beszámítandó.
   tehát, az OTÉK így folytatódik:
   “A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni:
   _az épülethez tartozó előlépcső, tornác, előtető, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,00 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány – az épület tömegétől kiálló részeinek – az épülettől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.”
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Ertl Imre szerint:

    Nagyon köszönöm!
    Ha nincs alátámasztva az nagyon drága és bonyolult megoldás?
    Ugye jól értettem ebben az esetben nem számít bele.
    Sajnos a mai kivitelezők csak egyszerű dolgokra képesek.

    • a Térképző szerint:

     Tisztelt Ertl Úr!
     Létezik 1,5 m széles épületkinyúlás: konzolos födémkialakítással. Nem ördögi dolog! 😉
     Az esetben nem számít a beépítettség mértékébe ezen kiugró/túlnyúló épületrész: ha erkély, vagy függőfolyosó a funkciója!
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 2. Ertl Imre szerint:

  Nagyon köszönöm!
  Alátámasztás nélkül is meg lehet csinálni? Vagy úgy nagyon drága és bonyolult lenne?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .