Fedkő és fedlap

kofedko

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Fallefedés


Először is tisztázzuk, mi is az fedkő!? Magyar szó, ízlelgesd csak: fedő kő, az fedkő. Szebbik neve a fedő lap, azaz fedlap.


Hol alkalmazzuk?
A fedkövet általában kültéri vonalmenti vagy pontszerű építményeknél alkalmazzuk:
– kerítések
– mellvédfalak
– pillérek
– falazott kéménytestek
vízszintes lefedésére.
 
A fedkő/fedlap funkciója az, hogy a csapadékvizet távol tartsa a szerkezettől, ne engedje, hogy az a szerkezetbe beszivárogjon, mert a nedvesség a szerkezet tönkremeneteléhez vezet. Pl. téli hidegben a beszivárgott víz megfagy, és a térfogat-növekedés hatására a szerkezet „szétreped”.


Anyagát tekintve széles választékot találunk, létezik:
– beton
– természetes kő
– műkő.
Alkalmazni lehet még fémlemezt és égetett agyagcserepet, vagy betoncserepet is “fedkőként”.
 
A fedkő kialakítása akkor helyes, ha a védendő szerkezethez képest előreugrik/túlnyúlik, és lejt, ezzel könnyíti meg a víz lefolyásának útját.
 
Annak érdekében, hogy a csapadékvíz fedkőről való lefolyását a védendő szerkezettől térben eltávolítsuk, a fedkő alján hornyot kell képezni, ennek a horonynak – szerintem – vicces neve van, ez pedig nem más mint a vízorr! (Keresztmetszeti alakja az emberi orr-ra hasonlít, valószínűleg innen ered az elnevezése! )


Rossz példa ragadós lehet, de bemutatom: új társasház „sporolós” kerítése. Szerinted meddig bírja majd? :(

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..