Új építésű vagy használt?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Álom és valóság


Pezseg az építőipar és pezseg az ingatlan adás-vétel is…
Azt tapasztalom, hogy a hozzám fordulók -mivel az életük következő 5-20 évéről döntenek-, elég óvatosak! És hiába szerelmesednek bele a kínált/választott ingatlanba, végre szakmai segítséget (is) kérnek!


Ez jó dolog, de több esetben érzem azt, hogy ha megfogalmazom az objektív valóságot, melybe nyilván kerül némi szubjektív véleménytöredék is, a Megbízó, a helyszíni szemle végén, vagy az írásos ingatlan-értékelésem kézhezvétele után elszomorodik, csalódottságot érez.
 
Elbizonytalanodik, azt gondolja rosszul nézelődött/keresett…
 
Nem! Nem erről van szó! Inkább arról, hogy nincs szakmai tapasztalata, így nem tudja felmérni adott projekt bekerülési költségét.
 
A magyar építőipar friss árait nem ismeri. És azt is tőlem hallja először, hogy az építőanyagok rendelése is egyre hosszadalmasabb folyamat:
– Nem tudja, hogy homlokzati nyílászáró gyártása minimum másfél-2 hónap időintervallum, és hol van még a megfelelő időpont a beépítésre?!
– Nem tudja, hogy már a blokk-téglát is meg kell rendelni, és több hetes átfutási idővel kell számolni!
– Nem tudja, hogy a cserépre is várni kell…
Igen, jól gondolod, folytatható a sor akár a végtelenségig.., ja és pl. a kivitelezői/alvállalkozói állomány „minőségét és vállalkozói kedvét” még nem is méltattam…
 
A másik fő nehézség, a fordított sorrendben történő gondolkodás. Találkozáskor mindig elhangzik, hogy: – „EZ” mennyi pénzbe kerül? Az „EZ” az a Megbízó álma, ami ugye egyelőre az Ő saját fejében körvonalazódik, nekem legfeljebb szóban elmeséli. Erre csupán tól-ig árat tudok mondani, és persze ez újabb csalódást indukál…
 
És bizony van az az eset is, mikor én magam rosszul saccolok! 🙁 Például mert mást képzelek el a Te álmodból, hisz éppen csak beszélgettünk róla, nem mérhető/számolható mennyiségekre bontva, nem konkrétan megtervezve.
 
Mutatok itt két, homlokzati nyílászáró-ajánlatot, pontosabban azok végösszegeit. Ugyanazt a konszignációt kapták tőlem meg a gyártók, így műszaki tartalomban és még színben sincs különbség! De árban már jelentős az eltérés:


Mutatok még szeglemezes fatartókra beérkezett árakat, ezek is jelentősen térnek el egymástól:


Mi a tanulság, mi bejegyzésem mondanivalója a Te számodra?
 
Hogy kezdetben, nagy vonalakban tudnod kell:
– mi a bruttó/nettó alapterület, és
– nagyságrendileg tudnod kell, ma Magyarországon, új építésű házat bruttó négyzetméterenként 300.000;- Ft + Áfa körüli áron lehet megépíttetni! (Most nem magyarázom az 5 és a 27 % Áfa összeget, meg hogy a kalákát felejtsd el, ezekről is írtam már eleget!)
 
Tehát nem mindegy, hogy mekkora és milyen igényszintű az álmod, a leendő otthonod álma! 🙂
És újra és újra elmondom: az otthonteremtést az e l ő k é s z í t é s -sel kell kezdeni, és mindent felmerülő igényedet alaposan körül kell járni! Ebben is segítek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .