Fedkő és fedlap

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Fallefedés


Először is tisztázzuk, mi is az fedkő!? Magyar szó, ízlelgesd csak: fedő kő, az fedkő. Szebbik neve a fedő lap, azaz fedlap.


Hol alkalmazzuk?
A fedkövet általában kültéri vonalmenti vagy pontszerű építményeknél alkalmazzuk:
– kerítések
– mellvédfalak
– pillérek
– falazott kéménytestek
vízszintes lefedésére.
 
A fedkő/fedlap funkciója az, hogy a csapadékvizet távol tartsa a szerkezettől, ne engedje, hogy az a szerkezetbe beszivárogjon, mert a nedvesség a szerkezet tönkremeneteléhez vezet. Pl. téli hidegben a beszivárgott víz megfagy, és a térfogat-növekedés hatására a szerkezet „szétreped”.


Anyagát tekintve széles választékot találunk, létezik:
– beton
– természetes kő
– műkő.
Alkalmazni lehet még fémlemezt és égetett agyagcserepet, vagy betoncserepet is „fedkőként”.
 
A fedkő kialakítása akkor helyes, ha a védendő szerkezethez képest előreugrik/túlnyúlik, és lejt, ezzel könnyíti meg a víz lefolyásának útját.
 
Annak érdekében, hogy a csapadékvíz fedkőről való lefolyását a védendő szerkezettől térben eltávolítsuk, a fedkő alján hornyot kell képezni, ennek a horonynak – szerintem – vicces neve van, ez pedig nem más mint a vízorr! (Keresztmetszeti alakja az emberi orr-ra hasonlít, valószínűleg innen ered az elnevezése! )


Rossz példa ragadós lehet, de bemutatom: új társasház „sporolós” kerítése. Szerinted meddig bírja majd? 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .