Bővítés vagy átalakítás?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Legyen csupán átalakítás!


Zsófia, saját tulajdonában lévő, klasszikus „kockaházának” felújítási igényével keresett meg. A tetőszerkezet tervezett cseréje kapcsán arra gondolt, hogy a lakóház belső elrendezésén is érdemes lenne változtatni.
 
Ez az átalakítás két irányba indult, mert Zsófia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a tetőcserével egyben a tetőtér beépítés is megvalósulhat. A tetőtér beépítése az már bővítés kategória!
 
Váltottunk néhány e-mailt a megvalósíthatóságról, kivitelezési költségekről, álláspontom mégis az maradt, hogy a tetőtér beépítése a meglévő épületkubatúrában nem lesz megfelelő.
Zsófia is helyesnek találta azt az utat, hogy a földszinten szabjuk át a meglévő alaprajzot.


A két utcai szobával rendelkező cca. bruttó 85 m² alapterületen 3 szoba igénye merült fel, illetve a meglévő konyha-kamra arányát is változtatni kívánta.
 
A meglévő lakóépület bruttó beépített alapterületét nem növeltem, csupán a bejárat előtti apró fedett előlépcső területét integráltam a belső térhez. (Tájékoztatásul: Ez az eredetileg külső épületrész a bruttó alapterületbe eleve beleszámít!)
 
A tervezett alaprajzon igyekeztem maximálisan a kialakítható helyiség-számot alkalmazni, Zsófia kezdetben 12 darabot jelölt meg:
-wc
-fürdő 
-háztartási helyiség (fűtés/mosás/szárítás/vasalás)
-kamra
-konyha
-étkező
-Anyukájának lakószoba
-háló szoba
-dolgozó szoba
-gardrób
-nappali
-előtér
Mindezt nem tudom ekkora alapterületen produkálni, de ügyeltem a nappali tartózkodás élettereinek egymásra fűzésére, a szerkezeti traktusok és tájolás figyelembevételével.
 
Zsófia által vizionált/óhajtott hátsó terasz megnyitása a nappali használatú terekből megvalósítható, de ez esetben a hálószobák és a vizesblokk némileg eltávolodnak egymástól, valamint a nappali terének egy része a lakáson belüli közlekedés területigényét is kénytelen kielégíteni!


1. A lakásbejárat fizikai helyzete némileg változott, az apró fedett belépő beépítésével (új előlépcső készítendő!) kialakult egy előszoba, melybe a kabátok és a cipők részére beépített szekrényt is el lehet helyezni.
 
2. Az előszobából nyílhat a fürdőszoba, ahol zuhanyzó, wc és akár két mosdó létesülhet.
 
3. Az előszobából nyitottam egy apró háztartási helyiséget, ahol a mosás/szárítás/vasalás kap helyet és az épületgépészet is elhelyezhető!
 
4. Az előszobából a nappali a következő helyiség, dél-nyugati irányba tájolt. Klasszikusan ülőbútor és könnyed szekrénysor éppen befér. A középfőfal mentén helyeztem el a kandalló lehetőségét, a belső közlekedés iránya is a középfőfal mentén, azzal párhuzamosan rajzolódik ki.
 
5. Innen, a nappaliból nyílik a két hálószoba. Értékesebbnek az észak-keleti tájolásút tartom a terasz/kertkapcsolat miatt, így ennek bútorozását inkább lakószobaként jelenítettem meg, ezt a szobát Zsófia Anyukája használhatná, míg a franciaágyas utcai lehetne a hálószoba, egy dolgozó-sarokkal.
 
6. A nappaliból, az udvar felé viszonylag nagy nyílásbontással a konyha-étkezőt tártam fel. Innen pedig a hátsó teraszra is kijuthatunk. A konyhapult a helyiség hosszabbik határolófalán, egyenes kivitelben kap helyet. Az étkező asztala alkalmanként térbe állítva 6-8 személy étkezését is biztosíthatja.
 
7. A konyha-étkezőből egy kamrát/tárolót is létrehoztam.
 
Ajánlati tervem nem nyerte el Zsófia tetszését sem! 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .