Felújítás, átalakítás…bővítés?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Engedélyezés és bejelentés nélkül?

Egon a napokban keresett meg, az Építésfelügyelet hivatalos levelét is átküldte, és azonnali segítséget szeretne… A problémát megosztom, hogy Te ne ess ebbe a hibába!

A történet röviden:

Egonék rendelkeznek egy lapostetős családi házzal. A lapostető toldozott/foltozott, bitumenes vízszigeteléssel ellátott eredetileg, melyre az elmúlt 30 év alatt újabb és újabb rétegek kerültek. Legutóbb úgy 8 éve PVC anyagú vízszigetelés. A beázási problémák azonban nem szűntek meg, így arra az elhatározásra jutott a Család, hogy a lapostető ismételt vízszigetelése helyett, magastetőt építenek.

Az épület amúgy is megért egy komplett felújításra, így a pandémia kezdetén leköltöztek a nyaralójukba, és a tető kivitelezést egy olyan vállalkozásra bízták, mely rácsos fatartókkal tervezi és kivitelezi az új tetőt.

A tető megépült, fedésként cserepet alkalmaztak. A kivitelezés jelenleg is folyik, de már nem a tetőt készítik, hanem a nyílászárók cseréjét követően az utólagos homlokzatszigetelés zajlik.

Az Építésfelügyelet valószínűleg lakossági bejelentés hatására lépett, vagy akár véletlen során is észlelhette a kivitelezést… ez végül is mindegy is, a mi szempontunkból.

A hivatalos állásfoglalás számon kéri az e-napló vezetést, mert lakó épületbővítés esetén Egyszerű bejelentési eljárást kell kezdeményezni!

Egon szerint nem történik lakóépület bővítés.

A valóságban történik bővítés! Még így is, hogy a lakótér hasznos alapterülete nem változik, nem növekszik.

De előbb tisztázzuk is a következő alap-fogalmakat, melyeket Egon ismételget!

Átalakítás:meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség alaprajzi elrendezésének vagy külső megjelenésének, megváltoztatása érdekében végzett, az építmény belső térfogatát nem növelő építési tevékenység.

Felújítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságának, valamint üzembiztonságának megtartása érdekében végzett az építmény térfogatát nem növelő építési tevékenység.

Állagmegóvás:meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség kármegelőzése, kárelhárítása, rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassága érdekében végzett, az eredeti állagának visszaállítását szolgáló építési tevékenység.

Helyreállítás: újjáépítés, építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá tétele érdekében végzett felújítási tevékenység az építmény, építményrész eredeti építészeti kialakításának lehetséges megtartása mellett.

Ha figyelmesen olvastad a fenti meghatározásokat, egyértelmű bennük, hogy a felsorolt esetekben nem változik az épület térfogata.

De azzal, hogy magastető létesül: vagyis létrejön egy padlástér, bizony a lakóépület térfogata növekszik. Eddig lapostető volt, most meg magastető létesült! Térfogatnövekmény keletkezett, pedig nem is jött létre új lakószint ( vagyis nem lett tetőtérbeépítés!), és a hasznos alapterület sem növekedett…, mivel üres padlástér létesült. Csupán a térfogat változott, növekedett!

Vagyis a lakóépület bővítése megtörtént!

Bővítés: olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli!

Tanulság: tájékozódj, hogy a kívánt „lakóépület-fejlesztésed” az érvényes szabályoknak megfeleljen! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .