4szobás, félszobás

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Bevállaljuk!

Biankáék dunántúli megyeszékhelyen vásároltak egy 53 m²-es, erősen felújítandó társasházi lakást. Férje többnyire külföldön dolgozik, lánya, a 7 éves Szabina saját szobát/kuckót szeretne, Bianka meg önálló dolgozószobát is, ahol vállalkozóként napi 10-12 órát is ledolgozhat, és ahol „rumlit” hagyhat, mert nincs szem előtt… 😉

Ők 4 kis/félszobában látják a megoldást, a meglévő nagyszoba szerintük ketté osztható, mivel ablak is jut majd az új, két szobára. Szerintem meg nem igazán válna jól használhatóvá a lakás, továbbra sem. Az előtér és a kis alapterületű közlekedő is valahogy zsugorítja a lehetőségeket…

Hosszas levelezés és a meglévő állapot fényképekkel is dokumentált sötét tónusú valóságából kiindulva, ez lett alaprajzi javaslatom, bár a 4 (fél)szobát nem produkáltam:

  1. A lakásbejárat a helyén marad, de már a bejárati ajtó nyitásmódját megfordítottam. A szomszédos két lakással van még a lakásbejárat előtt egy közös, zárt előtér, amolyan biztonságnövelő tényezőként. Így a nyitásmód változtatása esztétikai kivetnivalót szerintem nem eredményez.
  2. Az önálló előteret megszüntettem, és a lakásba lépve egy konyha-étkezőként funkcionáló lakóelőtérbe jutunk, ahol előszobafalat is tudtam telepíteni.
  3. A lakást kettéosztó teherhordó falban két új ajtónyílást hoztam létre, ezáltal egyrészt a kedvezőtlen tájolás ellenére is természetes fényt csempésztem a lakóelőtérbe.
  4. Másrészt a hálószobát is a nappaliból nyitottam, hogy teljes értékű konyha tudjon megvalósulni.
  5. A fürdőszobát összenyitottam a használhatatlan alapterületű pici wc- helyiséggel, de hiába növeltem meg minimálisan az alapterületet, a mosógép a konyhapultba került.
  6. A lakóelőtérből a nappaliba történő átvezetéshez gipszkartonból kialakított nyílást építettem (volt közlekedő középtáján), az új nyílásbontás tükörképeként.
  7. Szabina szobája nem túl nagy, de egyszemélyes, önálló szobaként korrekten bútorozható.
  8. A megmaradt nappali teréhez hozzáadtam a korábbi aprócska szobát, ez lesz Bianka irodája. Ugyan nem önálló szoba, de legalább takarásban van! 😉

Bianka azt írta nekem erre az alaprajzra:” – Már eldöntöttem, Jani (férj) nélkül is, hogy bevállaljuk! Belevágunk! Köszönjük!”

Te is látod, nem szabályos, nem mintalakás/minta alaprajz született! De a megrendelői igényeket nagy arányban kielégíti a tervezett állapot, oly módon, hogy a korábbi, önálló és sötét helyiség-zegzugokat megszünteti, miközben a belső közlekedő útvonalak nem is változnak….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .