A Duna-parti penthouse

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Magyar luxus elkapott/elkopott pillanatképei

A penthouse kifejezés nagyon divatos és rögtön a luxus-kategória jut eszünkbe. Ha e kifejezés kapcsán még Rotschild Klára neve is felmerül, akkor valóban az! Nyilván a maga nemében az! 😉

A karácsonyi vakációm alatt többnyire csak élveztem az édes otthon adta pihenési lehetőségeket, vagyis nem szakmáztam. Egészen addig bírtam, amíg meg nem láttam – a Clara kiállításon (Magyar Nemzeti Múzeum) – Klára asszony otthonát, pontosabban lakásának alaprajzát.

A penthouse-lakásnak több ismérve van, valódi hazája az Amerikai Egyesült Államok felhőkarcolóinak legteteje, mivel egy ilyen lakás:

 • a társasház legfelső emeletén található,
 • nagy, min. 150 m²-nyi alapterületű,
 • tetőterasszal rendelkezik, mely alapterületét tekintve közelíti a lakás területének 1,5-2,0-szeresét, és több irányba tájolt;
 • kilátás érdekében üvegfalak, üvegfalak, üvegfalak…
 • a lakásba nagyon elegáns módon, egyenesen a liftből érkezünk.

Ha a Petőfi tér 3-5. szám alatti lakóépületben Klára asszony által lakott lakás alaprajzát alaposan megvizsgáljuk, a felsorolt ismérvek nem pontosan teljesülnek.

Mégis a lakás földrajzi helyzete, a teraszáról nyíló panoráma hatalmas értékkel bír még ma is!

Évekkel ezelőtt, egy vaterás-vásárlásom alkalmával, volt szerencsém az épület egyik 3.emeleti lakásának nagypolgári miliőjébe bejutni és megcsodálhattam a társasház előterét, lépcsőházát is. Sajnos akkor nem fényképeztem, ugyanis a vásárolt holmi képes volt teljesen lekötni/elvarázsolni… 🙂

Az 1930-as évek végén született vasbeton-vázas lakóépület jól reprezentálja a hazai bauhaus meghonosított stílusjegyeit. Márványburkolat, kupolás előcsarnok, kör alakú üvegablakokkal, íves lépcsőház… szemet gyönyörködtető előkelőség, finom, mégis tágas térszervezés. Neten keress rá a címre, pluszban írd a keresőbe: lépcsőház!

Térszervezés kapcsán ugorjunk csak vissza/be Klára asszony lakásába!

 • A lakás a társasház legfelső szintjén, a hetediken van.
 • Alapterülete cca. 75 m², a nappali majdnem 40 m²!
 • A terasza cca. 110 m², páratlan panorámával a Dunára, Gellért-hegyre, Várra…
 • Az erkélyajtók a kilátás irányába, a teraszra nyílnak, tájolás így tökéletes!
 • A bejárata tágas, 2,00 m széles!!! előtérbe érkezünk, de nem közvetlenül a liftből lépünk be.

Alaprajzi kialakítása az épület alsóbb szintjein fekvő lakáskialakítások kapcsán kötöttséget mutat:

 • Pl. „távol” került a hálótól a vizesblokk és a gardrób.
 • A konyha csak az előtér nyúlványából érhető el.

Ezen tényezők ellenére, a lakás egy, de akár két személyre is jól működhet/reprezentálhat. A XX.század hazai Divatkirálynője lakást is jól választott!

A kiállításon nem szabad kihagynod a ruhapróbát! Persze én sem álltam ellent két Haute couture-ruhának!!! (nagyestélyi és menyasszonyi ruha), hiszen nőből (is) vagyok…! Sajnos, egyetlen kalap/kesztyű sem volt készleten…! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .