Padlás helyett / padlás helyén

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Tetőtéri panoráma

Tivadarék a vállalkozásukat költöztetik egy budai villaépületbe, mely ez idáig társasházként működött.

A földszintre – némi átalakítás/felújítás után – már beköltöztek, ám a tetőtér – jelenlegi, már felturbózott állapotában is – elég szűkös, pedig a meglévő dongatetős épületrész a tetőtérben durván 60 m².

Arra jutottunk, hogy tetőidomon belül – a meglévő beépítés két oldalán elhelyezkedő padlástereket felszámoljuk, és azokat síkban fekvő tetőablakokkal irodaterekké alakítjuk.

Ahogy a hátsókertből az épületet szemrevételezéssel vizsgálgattuk egy hideg decemberi, napsütötte délelőttön, Tivadarban felmerült a tetőterasz igénye is, ugyanis keletről haladva nyugatig, a napsugarak állandóan, akadály nélkül érik az épület hátsó oldalát és ne feledjük, onnan fentről a kilátás (is) pazar!

Alaprajzilag erre jutottam:

  • A belső lépcsőt nem bántottam, az a helyén maradt.
  • A kedvezőbb tájolás felé két vezetői irodát és egy tárgyalót helyeztem el, mivel érdemes reprezentálni a helyszín és az épület meglévő adottságaival.
  • A kialakított középfolyosóról minden helyiség önállóan elérhető.
  • A tetőteraszt megdupláztam, mert eleve szimmetrikus a homlokzat, így az egyik tetőterasz a belső közlekedőtérből is elérhető mindenki számára, aki az épületben tartózkodik.
  • A tetőn drasztikus beavatkozást nem alkalmaztam, nincs új kiemelés (torony/kutyaól stb…), inkább a tetőidom/tetősík megtartásával a tetőidomon belül húztam vissza a tetőtér határolófalait, így a meglévő/megmaradó térdfalak a teraszok mellvédfalává változik.

Térben/3D-ben kb. ilyen lesz:

A megvalósítás előtt még hátra van a Statikus-tervező helyszíni szemléje, mivel az épület legalsó szintjén, a pincében is erősen újragondoltam/átformáltam a tereket, mivel a kert felé teljesen megnyitottam az épület déli homlokzatát azért, hogy kertkapcsolatos tereket kapjunk! 😉

Ezt az „aknamunkát” majd egy önálló blogbejegyzésben mutatom meg! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .