BÁSTYA

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Jöhet a tetőtér?

Utóbbi két bejegyzésemben egy kockaház átváltoztatását mutattam, annak is a földszintjét, amit először eltoltam, majd itt helyreigazítottam:

Ma valóban fellépdelünk a ‘tetőtérbe’! A leendő tetőtérbe!

A lakóház áttervezésénél a meglévő, klasszikus kockaház-habitust – bár nem egyeztettünk ilyen irányú kívánalmakról – kicsit modernebb, városias épület-kubatúrára változtattam és a sátortetős tetőidomot már nyeregtetős kivitelben ábrázoltam – vörös szaggatott vonallal – a tetőtéri alaprajzon.

A tetőtér feltárása szabályos, használható, két-, egyenes vonalvezetésű lépcsőkarral valósulhat meg, részben a pincei lejárói traktus felhasználásával, célszerűen gipszbetonból.

Ez a lépcsőház, az épület délkeleti sarkán „bástya”-szerűen épülhet meg, és azért jelenik meg hangsúlyos épületelemként, mert használatához teljes értékű belmagasságra van szükség, a kívánt nyeregtetős tetőidomba így illeszthető leginkább. A tető hajlásszögét körülbelül a meglévő garázsépület tetőjének hajlás-szögével azonosra vettem, amit cca. 40 fokosnak feltételezek.

A tetőtér az utcai traktusban két, közel azonos méretű gyermekszobát fogad, a középfolyosóról feltárva. Ezek klasszikus tetőtéri helyiségek, nyugati, határoló falon (oromfal) franciaerkélyekkel is kialakíthatók.

A keleti oldalon elhelyezett dolgozószoba teljes értékű szoba, mivel nincs is ferde tetőfelülete.

A közlekedő kiszélesítésének indoka a fürdőszoba és az önálló wc feltárhatósága. Ezen helyiségek síkban fekvő tetőablakokkal természetes fényhez és szellőzéshez jutnak.

A lépcsőházi bástya kapcsán nem az utcai főhomlokzatot, hanem a keleti, oromfalas homlokzatot jelenítettem meg. 🙂 A pirosas homlokzatmezők más homlokzati struktúra (betét: természetes kőburkolat, színes vakolat-struktúra, vagy fém-, fabetét…) alkalmazhatóságát jelzik csupán.

A homlokzati felület törtfehér, fehér, krém színben jól érvényesül a dús, üde kert termetes fái között, hangsúlyos, akár antacit színű cserépfedés és bádogozott felületek esetén is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .