Változási vázrajz

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Ismétlés: Földhivatali térképmásolat

Ha követed bejegyzéseimet, láthatod, azokat minden alkalommal dátumozom! Mert szükségesnek érzem, hiszen olyan sok változás vesz körül minket!

A napokban, egy régebbi blogom gerjesztett „időszerű” kérdéseket egy lelkes Olvasómban, Tiborban:

Takarnet oldaláról a lakóházunk térképmásolatát, amin fel van tüntetve két melléképület. Ezek jelenleg is ott állnak. Lehet, hogy nagyon laikus a kérdésem, de egy esetleges bővítés esetén, hol, hogyan látszik, hogy mekkora az eredeti lakóház (kubatúra, méretek, tetőidom stb.)? Ez a térképmásolat csak szimbólumokat tartalmaz, ez alapján hogyan lehet megállapítani bármit is? „

A földhivatali térképmásolat ebben a formában kb. azokat az adatokat mutatja, amit Tibor is körülírt.

Az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége, hogy az helyes legyen! A helyességet, Geodéta, azaz Földmérő segítségével lehet intézni, mert a
Földhivatal, velünk, halandókkal, csupán Földmérőn keresztül kommunikál ilyen esetben.

Vagyis a térképmásolatra helyes, pontos, mérhető adat kerül, az ú.n. változási vázrajz alapján, amit a Tulajdonos készíttet el a Földmérővel, és azt dolgozza fel a Földhivatal később. Ezen folyamat minden költsége a Tulajdonost terheli.

A lakóépület bővítése ma Egyszerű Bejelentéssel oldható meg. Ez persze csupán a nevében egyszerű! Az építési Hatóság rendelkezik „mérhető” földhivatali adatszolgáltatással, + Google Earth-szel és esetleg évente készített ortofotóval, ja meg akár drónokkal, így „lát(hat)ja/követ(het)i” a le nem papírozott változásokat is… ! Nézd csak, látod Te is, az eltérést!

Ha jól veszem ki a szavaidból, akkor a ház belső méretezése, belső
elrendezése a Földhivatalban sincs meg..!!!. Ezért lepődtem meg azon, hogy akkor mihez képest látják ők a változást?!”
– válaszolta Tibor, a fentiekre.

Pontos (belső) lakáslaprajz a társasházak esetében van meg a Földhivatalnál (tulajdoni hányad(ok) okán). Családi háznál a külső kontúr az adatköteles!!!, ami az Építéshatóság számára elérhető, tehát mérhető és ellenőrizhető méretekkel szerepel a Földhivatalban. Google és drón a megtalált „ellentmondásoknál”, szomszédi bejelentéseknél kerül leginkább latba. 😉

Lakóépület bővítés legális útja: Egyszerű Bejelentés teljes procedúrája. Aminek az utolsó állomása: A Hatósági Bizonyítvány mellett, a változási vázrajz elkészíttetése, annak OÉNY-be való feltöltése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .