Belvárosi útkeresés 1.rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Két lakásra osztva lakás


Györgyiék befektetésként vásárolták ezt a lakást, Budapest palotanegyedében.
 
A lakás nagy belmagasságú, alapterülete közel 80 m², de sem tájolása, sem első emeleti mivolta nem teszi napfényessé, világossá. És még 3 bejárata is van!


A lakás mellékhelyiségei a korábbi lichthofra nyílnak. Itt, a két szomszédos telken már nem keretes beépítéssel létesültek az új lakóházak az elmúlt 15-20 évben, így némi túlzással az itt lévő 3 ablakot homlokzati ablaknak is tekinthetjük. Kinéztem rajtuk, egy füves területet és egy parkolóudvart láttam.
 
Ez a látvány Györgyit arról győzte meg, ide kell majd orientálni a nappali tartózkodás tereit. Ennek az mond ellent, hogy a jelenlegi wc helyiség sarkában van a szennyvízvezeték, melyre a felsőbb emeleti lakások is rá vannak kötve.


Hosszas értekezés után kiderült, más szemszögből is megközelíthetjük az átalakítás/felújítás problematikáját. Felmerült az a kívánság, hogy a jelenlegi konyha és kamra területét összevonva, kiadható minigarzon alakulhatna, melyet a népszerű Airbnb oldalon egyedi szálláshelyként lehetne kínálni.
Ez így valóban egyedi lenne, ha csak e két helyiséget próbálnánk átalakítani, mert úgy érzem a 2,19 m szélességű lakórész nyomasztóan hatna.
 
Bár a napokban olvastam, Londonban 500 font+rezsiért hirdettek egy szobát. A szoba valójában a lépcső alatti, hidegburkolatos gardrób/tároló volt, a házigazdák kabátjaival és egy virágmintás ágyneművel felszerelve… 🙂
 
Ezt a pici helyet némileg felbővítettem. Az önálló fürdőszoba lehetőségét Györgyi már előre felkutatta, mert a lakás melletti lépcsőház emeletközi pihenőin a régi időkből helyén maradtak a ház korábbi közös wc helyiségei!


Első lehetőségként azt vizsgáltam, milyen előnyök-hátrányok jelentkeznek, ha a lakást két önállóan működő lakrészre bontom:
 
1. A kiadható lakrész tehát felbővült a korábbi wc helyiség szélességével.
 
2. A függőfolyosóról nyíló ajtón jutunk a lakrészbe, ami gyakorlatilag egy minimálisan bútorozott szoba.
 
3. A szoba ablaka alá települt egy minikonyha, mely tea főzésre, ételmelegítésre is alkalmas lehet.
 
4. A korábbi kamra éppen csak annyira bővült, hogy egy minimális fürdőszoba – zuhanyzóval felszerelve – elférjen. Külön kívánságként, még a mosógépet is beszuszakoltam.
 
5. A „maradék” területet a másik, fő lakrésznek tartottam meg, ahová a kétszárnyú ajtón érkezünk egy lakóelőtérbe.
 
6. E helyiség egyben közlekedőként is működik, mert innen nyílik a fürdőszoba és szalon.
 
7. A szalonból nyíló zsákszoba háló és dolgozó funkciót kap. A meglévő, függő folyosóra nyíló ajtót kizárnám a használatból, mivel a lépcsőházból az ellentétes irányban haladva, és gyakorlatilag az épület udvari homlokzatát körbegyalogolva juthatnánk el ide.
 
A lakásnak ezen a végén, a közelben nincsen szennyvíz vezeték, így erre felé konyhát, fürdőszobát telepíteni nagyon nehézkesen lehetne, pl. darálós wc-vel…
 
A fényviszonyok éppen a nagyobb lakórészen nem változnak. Esetleg arra van még mód, hogy a fürdőszoba lakóelőtérrel határos falát, annak is elsősorban az ajtó feletti részét, valamilyen formában üvegezetté tesszük.
 
Jövő alkalommal megnézzük, rejlik-e más alaprajzi lehetőség ezen az alapterületen, a fent említett sok kötöttség mellett. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .