Tetőfedés anyagai 2. rész

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Táblás fedések


Múlt alkalommal a pikkelyszerű, kiselemes fedések -kel ismerkedhettél, ma a nagyelemes, táblás fedéseket mutatom be!
 
Azért tudtak ezek a fedési módok is nagy számban elterjedni, mert az élőmunka igényük lényegesen kevesebb, mint a kiselemes fedéseknek. Másrészt pedig, ezen táblásított anyagok tömege is jóval kisebb, mint pl. a cserépfedésnek.


Itt is lehetne két fő csoportot képezni, mert vannak
– profilos lemezek, és
– síklemezek is!
 
Következhet az anyaguk szerinti felsorolás, most azokat mutatom, amiket napjainkban még láthatsz a családi házak tetején tetőfedésként:
 
1. Hullámpala fedés
A kiselemes, azbesztcement tartalmú palák rokona ez a típus, sajnos még mindig megtalálható és népszerű a hullámpala. Melléképületek fedéseként is nagyon népszerű.


2. Poliészter hullámlemez fedés
Ha már hullámzunk, nem hagyom ki a poliészter hullámlemezt sem, amit előszeretettel alkalmaznak főként előtető/bejárati terasz fedéseként, és falburkolatként is. Átlátszósággal is dicsekedhet ez sárga, vagy zöld színű műanyag szépség. Kerti tárolók és sufnik tetején is gyakorta visszaköszön.


3. Bitumenes hullámlemez fedés
Ez egy „ötvözet”, mert bitumennel itatták át, a préselt cellulózrost hordozórétegű lemezt, melynek felülete festett (piros, zöld, barna és fekete) fényes. Még a barkácsáruházak is nyomják, 1400 Ft-os négyzetméter áron.


A barkácsáruházak kínálatában megtalálhatók a
4. PVC hullámlemezek
is, melyek közül jelenleg az átlátszó megjelenésű a divatos.


5. Cserepes lemezfedés
Ez is csak egy mű anyag, vagyis utánzat, éppen a cserepes fedés struktúráját igyekszik hozni. Az ipari csarnokokon túl a családi házakra is felkerül, anyaga színezett acéllemez.


6. Trapézlemez fedés
Ez sem maradhat ki a palettából, mert az ipari csarnokok tetejéről sajnos még a családi házakra is átvándorolt, anyaga (színezett) acél- vagy alumínium lemez.


7. Üregkamrás, sík, polikarbonát lemezfedés
Megjelenésében a síküveget utánozza leginkább, cellás kialakításának köszönhetően jó az ütésállósága is, nem csak fényáteresztő képessége az erőssége. Polikarbonátból speciális, ún. extrudált eljárással készítik többnyire víztiszta , vagy enyhén színezett megjelenéssel. Előtetők és pergolák népszerű fedési módja.


A végére hagytam a síktáblás fémlemez fedéseket, amik a bádogos szakma remekei.
 
8. Korcos fémlemez fedések
Ide sorolhatjuk a táblás fémlemez fedések közül mindazokat, ahol az egyes táblák egymáshoz történő kötését oldják meg korcok készítésével, a korcolással. Maga a korckötés több típusa ismert, legelterjedtebb az állókorcos fémlemez fedés, pontosabban a kettős állókorcos fedés.
Anyaguk lehet horganylemez, alumíniumlemez, rézlemez és bevonatolt acéllemez. Alacsony hajlásszögnél (akár 5 °) alkalmazzák elsősorban, mert szakszerű kivitelezés mellett tökéletes vízzáróságot képes megvalósítani!


Igen, igazad van ez nem teljes felsorolás. Például az üveg fedéseket imost kihagytam. Mondjuk, azokról is hosszan és szépeket tudnék mesélni. Nos, fedésként, javaslom a minimum kétrétegű, ragasztott üvegezést, előtetők és pergolák fedéseként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .