Palotanegyed, ismét

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Belvárosi útkeresés 2. rész


Múlt szerdán beavattalak egy átváltoztatás tervezésébe.
 
Ott bemutattam, milyen módon tudnám megvalósítani azt a feladatot, ha Györgyiék a lakást úgy szeretnék megosztani, pontosabban úgy ketté választani, hogy a kisebbik lakrész – önállóan – kiadhatóvá váljék.


Ma, azt az átváltoztatást mutatom, amikor nagypolgári miliőt próbálom az adott, azaz teljes lakásterületre integrálni.
 
Második lehetőségként azt vizsgáltam, milyen előnyök-hátrányok jelentkeznek, ha a lakást egyben tartom.
Alapterületileg nincs is baj, de a tájolás és a fürdőszoba/wc megvalósítható helye erősen korlátozza a lehetőségeket.


1. A függőfolyosóról a kétszárnyú ajtón érkezünk az előtérbe, mely gyakorlatilag egy gardrób is, mert a bejárattal szemközti falán jól bútorozható (akár teljes belmagasságig tolóajtós) szekrényekkel.
 
2. A függőfolyosóról nyíló másik két ajtót szívem szerint lezárnám. Györgyi viszont a tervezett konyha-étkező függőfolyosóról nyíló ajtaját mindenképpen megtartaná, mert azt vizionálja, a függőfolyosó utolsó lakásaként, a két ajtó előtti szakaszt egyszerűen, egy nyitható ajtajú ráccsal és futó növényekkel lezárja, így mini, kiülős teraszra tehet szert! 🙂
 
3. A korábbi kamrát beáldoznám, és a korábbi konyhát étkező-funkcióval toldanám meg.
 
4. Ez persze azzal jár, hogy az önálló wc helyiség megszűnik, és az egyetlen fürdőszoba, minden tisztálkodási funkciót elviszi, az eredeti helyén, de nyilván új szaniterekkel.
 
5. Az előtérből nyílik a szalon, ami tulajdonképpen a nappali szoba. Itt már lehetőség kínálkozik antik bútorok megjelenésére, melyek Györgyi féltve őrzött kedvencei.
 
6. A szalonból nyíló zsákszoba ez esetben is a háló és dolgozó funkciót kapja. A meglévő, függő folyosóra nyíló ajtót – ebben a változatban is – száműzném a használatból (fix nyílászáróra cserélném), mivel a lépcsőházból az ellentétes irányban haladva az épület udvari homlokzatát körbegyalogolva juthatnánk el ide.
 
7. Itt úgy lehet e két funkciót egymástól elkülöníteni, hogy a viszonylag nagy belmagasságot – méretbeli szabályokat megszegve – kettéosztom.


A szerelt/épített galéria maga egy körbejárható ágy. A galéria oly módon kétszintes, hogy van az a része, ahol az ágymatrac alatti terület a galéria alatti gardrób közlekedő, öltözős-vetkőzős része. Ahol ember állva/sétálva tartózkodik, ott a belmagasság közelít a minimális 1,9 m-hez, bár itt a terven éppen csak 1,85 m.
 
Míg az ágy (matrac) körüli gyalogos sáv, az alatta lévő gardrób szint beépített szekrényeit fedi. A galéria alatti, „U”-alakban elhelyezett szekrények magassága csak 165 cm-re redukálódik, hogy felette, ezen közlekedő sáv belmagassága (1,90 m) valóban lehetővé tegye a görnyedés nélküli járást.
 
Ágyban fekve a mennyezet azért elég „közelinek” tűnik (150 cm), de Györgyi arról biztosított, Ő már építtetett és használt ilyet, ne parázzak ezen feleslegesen, inkább meg is mutatott egy ilyen lakást, ahol ezzel a megoldással vendégszoba, pontosabban vendégágy valósult meg! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .