Tetőfedés anyagai

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Pikkelyszerű fedések


Ha követed pénteki bejegyzéseimet, akkor már általánosan ismered a:
– tetők típusait,
– a fedélszerkezetek anyagait,
– a fedélszerkezet elemeit,
– magastetők idomait, vagyis a tetőformákat.
Ha még nem, kérlek, lapozz vissza! Ha igen, akkor meg ‘Az ismétlés a tudás anyja!’ 😉
 
Ahhoz, hogy a tető az időjárás viszont-tagságainak ellenálljon, tetőfedő anyagokkal kell a tetőszerkezeteinket befedni. Másodlagos szempont volt korábban a fedések egyedi megjelenése, ami napjainkban csaknem az elsődleges helyre került. Ezt a kereskedelmi forgalomba kerülő tetőfedő anyagok kiváló minősége tette lehetővé.


A tetőfedéseket végtelen sok szempont szerint lehetne csoportosítani. Jelen bejegyzésben csupán két nagy csoportra bontanám a fedéseket, amit héjazatnak is nevezünk.
 
Tehát vannak a
– kiselemes, azaz pikkelyszerű fedések,
– és vannak a nagyelemes, táblás fedések.
Magastetők esetében mindkét típus jelen van, bár a kiselemes fedés magánlakás építésben a népszerűbb.
Most következik az anyaguk szerinti felsorolás, amivel valószínűleg nem kápráztatlak el, hiszen ha nyitott szemmel jársz a világban, biztosan felismered ezeket! 🙂
 
1. Cserépfedés
Ez a fedés gyakorlatilag ősrégi, vagyis nagy múltú, bevált, szép és tartós fedésként van jelen ma. Általánosan, az égetett agyagcserepeket értjük e típus alatt, de ma már több beton anyagú cserép is forgalomba került, amik megjelenésükben (szín, felület és forma) gyakorlatilag lemásolják a valódi cserepeket!


2. Palafedés
Itt jelen van elvileg a természetes pala is fedésként, de ha a tetőkön kiselemes palát látsz, az bizonyosan azbesztcement anyagú palafedés, szürke és fáradt rózsaszínespirosas színben pompázik, ezt műpalának is hívhatjuk.
Modern, mai változatként kapható műpala természetesen nem tartalmaz már azbesztcementet, ezáltal picit húzós az ára, de csodaszép homlokzati burkolatként is képes funkcionálni.


3. Fafedés
Elsősorban a fában gazdag, erdős, hegyvidék jellemző és nagyon dekoratív fedése.


4. Kévefedés
Ezt a fedési módot is a kiselemes fedésekhez sorolom, mert megépítését tekintve inkább ehhez a csoporthoz közelít. A nádfedés is nagy múltú, hisz természetes anyagként áll(t) rendelkezésre.


5. Zsindelyfedés
Ide a bitumenes lemezekből képzett bitumenes zsindelyfedéseket sorolom. Ez gyakorlatilag egy fóliaszerű fedés, mert valódi struktúrája e fedésnek nem létezik, bár megjelenésében imitálja a cserepes megjelenést. Kis tömege miatt választják fedésként, ha a tetőszerkezet cseréjét és megerősítését szeretnék elkerülni.


6. Fémlemez fedés
Ide azokat a kereskedelmi forgalomba került kiselemes alumínium, acél anyagú pikkelyszerű fedéseket sorolom, amik a palafedést utánozzák leginkább tető- és homlokzatfelületeken.


Adós maradtam a nagytáblás fedésekkel, így jövő héten ott folytatom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .