Bemutatom Neked a színeket!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 
 

E heti okosság: színek és emberek

Sok otthont terveztem és alakítottam már, így gyakran találkozom helytelen színválasztással… Talán sarkosan fogalmazok, de azért használom a „helytelen” kifejezést, mert nehezen vesszük tudomásul, hogy a lakásunkban használt színek mennyire hatnak ránk. Ja, és ne feledd, a lakás nem egy ruha, amit este, napi „fellépésed” után  leveszel!

Mai színes apropó csupán az, hogy hétfőtől egy családi ház belső tapétázását, festését irányítom, és még nem véglegesítették Megrendelőim milyen színű, milyen hangulatú tereket valósítsunk meg a két eltérő funkciót tartalmazó szinten. Kis útmutatómat nemcsak Nekik ajánlom!

Tisztában kell lenned azzal is, hogy lakásod belső tereinek színválasztásánál, a festékboltban eléd rakott színkártyából választhatsz, ami ugye azt jelenti, hogy minimum 300-féle színt látsz hirtelen majd magad előtt, de elég icike-picike (kb. 2 x 3 cm) méretben… Igen, lehet, hogy ekkor elbizonytalanodsz!

Most bemutatom Neked a színeket!

A színek olyan erők, melyek mindig hatnak ránk. Sugallhatnak jó közérzetet, vagy fásultságot, de okozhatnak aktivitást, vagy passzivitást, vidámságot és szomorúságot is.
Arról meg már biztosan hallottál, hogy az iskolák, irodák és gyárak belső színeivel fokozni tudják a teljesítményt, vagy arról, hogy az orvosi rendelők és a kórházak halványzöld színe előmozdítja a gyógyulást és optimizmust kelt.

A természetes színkör három alapszíne a piros, a kék, és a sárga. Általánosban, rajzórákon már megtanultuk, ők az alapszínek, amikből – elméletileg – az összes többi szín kikeverhető. A színkörben a zöld, narancs és ibolya :), ők az ellenháromszög, amiket elsőrendű keverékszíneknek hívunk. És ezen a köríven helyezkedik el az összes többi szín is, amiket nem tudok itt ábrázolni.

A fenti, jobb oldali ábrán mutatom a színek befolyását ránk, ami sajátos pszichológiai hatásuk szerint valósulnak meg bennünk, valamilyen érzetként. Legnagyobb impulzusereje a narancsnak van, aztán jön a sárga, a piros, a zöld, és a bíbor. Látod, nem véletlenül született a „dögös vörös” kifejezésünk sem! A legkisebb impulzusereje a kéknek van. Azután a kékeszöldnek, és az ibolyának 🙁 .

Építészeti terekre lefordítva mindezt, például a helyiségeket lehet bővíteni, vagy szűkíteni a színek játékával. Impulzus-gazdag színeknél a mértékletesség a legfontosabb, vagy éppen a dominancia hangsúlyozása (pl. hálószoba esetén).
A meleg színek – színkör egyik felén sárgától ibolyáig – is aktívan hatnak, ösztönzőek, esetleg még izgatóak is lehetnek. A hideg színek – a színkör másik fele – pedig inkább passzívak, megnyugtatóak és egyfajta bensőségérzetet keltenek. A zöld az idegnyugtató, hát ezért ez, az egészségügy színe.

Belső térben, az adott tér színeiből kiinduló hatás a térbeli felületeken történő megjelenésüktől is nagymértékben függ, így az alábbi hangulatot is kelthetik:


Világos és meleg szín a térben:

 • felülről ösztönző;
 • oldalirányból melegítő, közelítő;
 • alulról könnyít, felemelően hat.

Sötét és meleg szín a térben:

 • felülről méltóságteljes, lezáró;
 • oldalirányból körbezáró;
 • alulról biztos fogású.

Világos és hideg szín a térben:

 • felülről ellazító, derítő;
 • oldalirányból elvezető;
 • alulról könnyed, vagy izgató.

Sötét és hideg szín a térben:

 • felülről fenyegető;
 • oldalirányból szomorú, hideg;
 • alulról elnehezít, lehúz.

A fehér szín az építészet  – szerintem – legfontosabb színe. Számomra a rend és a tisztaság, az átláthatóság megtestesítője. Színes térben is ez a szín játssza a főszerepet, mert

 • színcsoportokat választ szét;
 • semlegesít;
 • egyértelművé, világossá tesz;
 • mindent életre kelt;
 • tagolttá tesz;
 • és teret növel.

Néhány általános tudnivalót ábrázoltam még itt, mazsolázz kedvedre: A világos szín emel. Így ha a festett falak felett fehér a mennyezet, a tér magasabbnak hat.

A sötét szín terhelő, ha a mennyezetet sötétre fested, a helyiséget összenyomod, így alacsonyabbnak érzed majd.

Keskeny és hosszú helyiséget úgy rövidíthetsz meg, hogy a zárófalat hangsúlyossá teszed!

Világos fal előtt, egyedi, sötét (ritmikus) elemek nagyon hangsúlyosak lesznek.


Sötét fal előtt az egyedi világos (fehér) elemek könnyűnek, de hangsúlyos elemnek hatnak, akár még túlméretezettnek is tűnhetnek.

Milyen színűre festetnéd hálószobád?

Eddigi eredmények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .