Keskeny tér, 5 méteres fesztáv…

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

E heti átváltozás

A régen épült vidéki házak sok helyen, több családnak adnak otthont, egy közös udvar használatával és oldalhatáron álló beépítéssel. Ez a szokatlan lakásalaprajz egy ilyen ház középső traktusában helyezkedik el, magán viseli annak minden hátrányát:

  • keskeny fesztávolság a homlokzati-teherhordó falak között;
  • ablakok csupán egy oldalra néznek, csak a közös udvarra;
  • szűkös alapterületen fajlagosan nagy alapterületű közlekedő terek vannak…

Az alaprajz és a család életvitele változást követel!

 

Keskeny tér, 5 méteres fesztáv…

A nagylány tavaly októberben férjhez ment, így felszabadult az egyik „gyerekszoba”. Igényként merült fel a szülői – sötét és ablaktalan – hálófülke megszüntetése, valamint a nappali tér valódi térré alakítása is. A 60 m2-nyi alapterületen hárman fognak lakni, a fürdőszoba és a fűtéskorszerűsítés kapcsán merült fel a belső átalakítás lehetősége.

 

A homlokzati átalakítás minimális, mert a korábbi bejárati ajtó ablakra cserélődik, illetve az egyik gyerekszoba ablakának és mellvéd/parapet-falának bontásával ide kerül a bejárati ajtó! A meglévő nyílásáthidalók megfelelő magassága nem indokol tartószerkezeti beavatkozást.

 

A korábbi kis szoba helyére kerül a bútorokkal és pofafalakkal határolt konyha-étkező. A hátsó, keskeny és bútorozhatatlan közlekedő megszüntetése a kis szobát bővíti. Az előtér, a konyha, az étkező minimálisan határolt, a jelzés értékű elválasztások segítik a tér egyben tartását és természetes fény nélküli helyiségek megszüntetését.

 

A szülői hálófülke ablakos szobává vált, a fürdőszoba hátra került, így a kéményhez közeli és fűtőkészülék elhelyezése megoldódott. Mesterséges szellőzése a födém- és tetőszerkezeten történő gépészeti átvezetéssel biztosított. Az önálló w.c. helyiségre való törekvésemet Megrendelőim elutasították, végül kompromisszumos megoldásként térelválasztó fallal került ez kialakításra, itt a fürdőszobában. A nappali tér most is a fő közlekedési utak középpontja, de mérete és bútorozása már nem a közlekedést hangsúlyozza.

 

A tároló helyek korábbi hiánya is megoldódott, viszonylag sok szekrény elhelyezésére ad módot az átváltozott alaprajzi kialakítás.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .