Bútorozhatatlan?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Átadó-ablak

 


Editék egy négyemeletes, új építésű, társasházban választottak maguknak egy 44 m²-es lakást. Nem az alaprajzba, hanem a számukra megfizethető árba, és a környékbe szerettek bele egy alföldi városban.


A szerződés véglegesítésekor egyszerű módszereket bevetve, megpróbálták bebútorozni a lakást:
– lemérték a majdani költözéssel érintett bútoraikat,
– azokat papíron kirajzolták,
– ollóval körbevágták és
– próbálták funkciójuk szerint a megfelelő terekbe illeszteni.


Itt igazából elakadtak, a nappalit sehogy sem tudták bútorozni. Az épület – papírforma szerint – április 15-re lesz szerkezetkész, így a válaszfalak még „tologathatók”.
Az átváltozás általam javasolt alaprajz szerint:


1. A bejárati ajtó helye és nyitásmódja nem változhat, de az előtér, mint ajtókkal határolt közlekedőtér megszűnhet, illetve lakóelőtérré válhat. A bejárati ajtó mögött lesz hely előszoba bútornak, padlótól, mennyezetig.
 
2. A bejárati ajtó mellett elhelyezkedő fali gázkazán a helyén marad, csak falfülkét kap, a készülék alatt lesz elhelyezve a lakás padlófűtési rendszerének osztó-gyűjtője.
 
3. Az „L”-alakú konyhapult a tervezett helyen maradhat, de bővül egy mosógéppel is.
 
4. Az előtérből nyíló fürdőszoba, fürdőkádról zuhanyzóra vált át, mivel területét jelentősen csökkentettem, ezért került a mosógép a konyhapultba.
 
5. A fürdő alapterületének csökkentése is befolyásolta azt a törekvésemet, hogy a hálószoba ne a nappali egyik bútorozható faláról nyíljon. A háló 2,70 m-es szélességét 3,60 m-re növeltem. Ezzel a változással még egy 180/200 cm méretű franciaágy elhelyezhető, és a teljes nappali oldali határoló fal szekrényezhetővé vált.
 
6. A nappali-konyha-étkező gyakorlatilag egy közös tér, ezen a téren belül pedig a bútorozás mutatja az adott tér használatát.
 
Az átváltozás nem változtatta a tájolást, nem befolyásolta a lakás épületgépészeti kialakítását sem. Több helyiséget és nagyobb alapterületet sem tudtam varázsolni. A lakás mégis bútorozhatóvá vált! 🙂
 
Számomra az eredeti alaprajz hibája, a múlt század 80-as éveinek divatját idéző konyhai átadó-ablak megjelenése! Az étkezés menetét végiggondolva ennek használata érthetetlen. Elkészíted az ételt a konyhában, tálalsz az ablakból, felszolgálod az ételt az ablakból, majd két ajtón átsétálsz, és fogyasztani kezdesz. Ha valamit a konyhában felejtettél, illetve az új fogás tálalásakor, újra járod az említett útvonalat, oda-vissza, oda és vissza?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .