Csak elkezdeni nehéz?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Heti okosság: Építésügyi hatósági szolgáltatás kérelme


Fontosnak tartom, hogy az első személyes találkozást mindig előzze meg az információ gyűjtés, amit tulajdonképpen a leendő Építtetővel párhuzamosan lefolytatunk.
 
Mindig arra buzdítom az Építtetőt, hogy nézzen utána milyen lakóházat építhet a kiszemelt telekingatlanon.


Igen, azt kérem, menjen el az illetékes Építéshatósághoz és kérdezzen, vagyis vértezze fel magát olyan alapvető ismeretekkel, amik segítségével azonnal tisztán látja a kiszemelt telek előnyeit és hátrányait.
 
És gondolkozzon el azokon, vagyis tisztázza magában, mit tud bevállalni, azaz milyen kompromisszum(ok)ra képes.
 
De nem hagyom magára, hisz én is képbe hozom magam, ezáltal telefonos vagy internetes beszélgetéseink kapcsán segítek a döntés meghozatalában.
 
Vagyis sosem én hozom meg a döntést az ingatlan-vásárlást illetően, de segítve kielemzem a „homályos” részeket, illetve más alternatívát is mutatok, pl. több megoldás körvonalazásával.
 
És mindig hangsúlyozom, hogy telket akkor vegye meg, ha hibáival együtt beleszeretett, mert azt gondolom, hiába segítek a racionalitást előtérbe helyezve, sokszor érzelmi, még többször anyagi döntések születnek.
 
Viszont ez nem baj! Sőt, mert erre a helyzetre is találnunk kell megoldást!
 
Ezt hívom előkészítésnek. Ez egy nagyon fáradságos és nagyon hosszadalmas, akár több hónapig tartó! sziszifuszi munka. Ráadásul mindent dokumentáltatok, tehát leiratok, így van olyan Megrendelőm, akivel közel 100 e-mail váltás után jutunk el oda, hogy leszerződünk egy lakóépület megtervezésére.
 
Mi ebben a jó?
Például az, hogy már az előkészítés során összecsiszolódunk, megtaláljuk a közös hangot, és biztosan egy hajóban evezünk. És előre gondolkodunk, közösen, egy cél érdekében, egy új otthon megszületése érdekében!
 
Ha közösen elakadunk, az előírások/szabályok útvesztőjében, építésügyi előadók/főépítészek/illetékes hatóságok által generált ellentmondó helyzetekben, akkor még mindig van egy lehetőségünk a továbblépésre. Elválunk egymástól, „mint ágtól a levél”…, á, dehogyis! 😀
 
Ilyenkor, az ÉTDR felületen Építésügyi hatósági szolgáltatást kérünk. Ez jó dolog, mert 15 napon belül írásban válaszolnak, és illetékmentes az ügylet!
 
Vagy nem jó, ha azt írják benne:
„Kérelmében leírtak szerint a tervezett épület egyszerű bejelentés alapján fog épülni, melyre építési engedélyt nem kell benyújtani, ezért a fentiek alapján építésügyi hatósági szolgáltatás iránti kérelem nem terjeszthető elő.”


Ez bájos válasz, de nem hagyjuk magunkat, és némi méltatlankodással, de újra kérdezünk, máshogy fűzve a kérdéssort „kicsike” építész-trükkel fűszerezve.


Végül is célt érünk, mert
„Az építésügyi hatóságot a szolgáltatása körében kiadott szakmai nyilatkozata azokban a kérdésekben köti, amelyekről nyilatkozott, mindaddig, amíg a vonatkozó jogszabályok vagy az engedély iránti kérelem típusa, tartalma és mellékletei nem változnak meg.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .