Családi ezüst és más örökségünk

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Hallos és fullos?

Ervinék budapesti életüket váltják hamarosan vidékire. Új, Pest-megyei otthonukat már megvásárolták, és a részleges belső bontást is megkezdték. Az átalakítás és átváltozás jövő évi projekt, jelenleg az előkészítés/álmodozás zajlik.

A tervezési program első olvasatra végtelennek tűnt számomra is…. 😉 Az Építtetők skiccei bútorozottak voltak. A részletekbe menő elemzések és összefüggések együttes értelmezése után néhány dolgot kőbe véstünk:

 • két hálószobára lesz szükség 12-15 m² alapterülettel,
 • konyha-étkezőt a nappalihoz kapcsoljuk,
 • kert felé teraszt építünk a nappaliból,
 • a családi örökség részét képező étkezőgarnitúrát „kiállítjuk”,
 • konyha egyenes-pultos és felső szekrény nélküli.

Persze pár dolgot nem úgy értelmeztem., és bizony nem is tartottam be, mint azt Ervinék elgondolták, de a tájolásból, a meglévő beépítésből adódóan ezt a megoldást adtam:

 1. Az épülethez utólag odabiggyesztett bejárati fedett teraszt a lakáshoz integráltam teljes értékű előszobaként.
 2. A középső traktus megmaradt belső közlekedő térnek, de ez a központi hely alkalmas az antik bútor-örökség „kiállítására”, illetve ünnepi használatára is. Azért hogy ne egy sötét, belső terű helyiséget kapjunk, a főfalakba mindkét traktus irányában új nyílásokat nyitottam. A sok új nyílásbontás elkaszálta az épület 4 db (ilyen-olyan állapotú) meglévő kéményét is.
 3. A kémények megszüntetése kapcsán a fali gázkazán az épület súlypontjába átkerült, szerelt kémény lesz a megoldás, a teljes gépészet az intim közlekedőbe kerül.
 4. Innen nyílik egy önálló wc, majdnem az eredeti helyén megmaradt, mesterséges szellőzést és világítást kap.
 5. A két hálószoba nem egymás mellé került. Méretük és bútorozásuk megfelel a kiírt igényeknek.
 6. A két szoba közé került a tágas fürdőszoba. Mosás/szárítás is itt kapott helyet.
 7. A nappalit nem költöztettem át az udvari oldalra, a területarányok miatt. Illetve úgy tartom, gyakorlati tapasztalataim is ezt erősítik: a családi ház használatba szerintem jobban illeszkedik, ha a kert felé az étkezőből, vagy a konyhából jutunk.
 8. A konyha-étkező került a kert felőli oldalra. A konyhabútor egyenes pultú, de a pakolási lehetőséghez egy szigetet is beiktattam, hiszen felső szekrényeket kizárták Építtetőim.
 9. A tároló/kamra innen nyílik, közel a teraszhoz, „becuccolni”, akár ebből az irányból is lehet.
 10. A terasz a kert felé bármekkora alapterületűvé nőhet, a délutáni és a lemenő nap is éri.

A családi ház hallos megoldását a nagypolgári, városi lét lecsengésének tudom be, szerencsére a nagy belmagasság (2,92 m) is ezt támogatja. A míves bútor örökségek: az ovális étkező asztal, a 6 kárpitos székkel és a nappali ülőgarnitúrája majdnem egy térbe kerülhet.

A belső és a homlokzati új nyílások/nyílászárók egységes és nagyvonalú érzést adnak a belső hangulatnak a nappali tartózkodás tereiben, melyek ajtó nélkül kerültek összefűzésre.

Anyaghasználatban próbálkoznék a klasszikus megjelenés erősítésével akár mozaik, vagy műkő (terazzo) padlóburkolatok alkalmazásával is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .