Csigavonalban

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Csigalépcsőkön haladok

E hónapban is ráakadtam egy gyöngyszemre. A múlt század 80-es éveiben épült ikerházrész felmérése közben. Az adás-vétel folyamán már láttam lakásbelsőt mutató fényképeket, de a belső lépcsőről véletlenül sem volt kép… Az eredeti tervet is átadta az Értékesítő. E tervállomány egy húzottkarú lépcsőt ábrázolt:

A valóság azonban mást mutatott! A 3 szintes lakóház belső, vertikális közlekedőmagja egyedi, acél szerkezetű csigalépcsőként tornyosult előttem…

Csigalépcső létesítése nem ördögtől való, de két fontos ismérvet/ökölszabályt rögzítek:

  • minimum 80 cm járó/karszélesség szükséges, 2,50 m alatti emeletmagasság esetén!
  • ha az emeletmagasság 2,50 m felett van, úgy a karszélességet illik már minimum 100 cm -re (1,00 m) tervezni.

Miért mondom ezt? Mert a csigalépcső 80 cm járószélességét ú.n. megengedő lépcsőnek nevezem! Megengedhető, hogy pincébe, padlásra, vagyis másodlagos/alárendelt térbe való eljutást tegye lehetővé, ami ugye nem folyamatos használatot jelent!

Visszalépcsőzöm az ikerházba:

Itt bizony, a valóság is „igazított” egyet a vertikális közlekedés súlypontba helyezésén az eredeti tervhez képest!, hiszen cca. 1,00 x 2,00 m méretű, a gerendázat irányába átfordított téglalap alakú födémnyílásba beleszuszakoltak egy csigalépcsőt. Ahogy sikerült! Ahogy a rendelkezésre álló eszközök, Iparosok jónak látták. 🙁

Hogy a pinceszintről a földszintre érkezve a vasbetongerenda áthalad a szabad lépcsőkar szélességen az is azt mutatja, nem jött ki valami…, a födémperem meghagyása csupán illúzió arra nézve, hogy mégis elfér a csigalépcső.

Elfér! Ott van, látod, én pedig bátran használtam is! 😉

Egyébként ez a csigalépcső önmagában rendben van, kezeletlen felületén látszik, a lakatosmunka jó minőségű, csakhogy anno a Mesterek nem igazán működtek együtt… Kár!

A csigalépcső tehát alkalmas lakószintek között belső szintkülönbség áthidalására, ha az valóban tervezett helyen, térbe illő módon kerül elhelyezésre és persze biztonságosan használható. Számomra még némi romantikát, eleganciát és nagyvonalúságot is tükröz. Ehhez viszont hely, megfelelő (lakó)tér szükséges! 😉

A csigalépcsők egyediségét sem vitatom! Korábbi korok is szívesen használták, akár helytakarékos megoldásként, pl. tornyokban…

Legutóbb Egerben, a Minaretben használtam:

és Sárváron a Várban ilyen csigalépcsőt, de Nádasdladányban nem léphettem rá. Ezeket mind középtengelyre szerkesztették!

És létezik az a megoldás, amikor a középtengely valamilyen irányban/formában kiszélesedik, így már orsótérrel rendelkező nyitott csigalépcsővé válik. Jártál Te is a Vatikánban? Székesfehérváron a Bory-várban?

János-hegyen az Erzsébet-kilátóban? Fehérvárcsurgón a Kastélyban? 🙂 Hmmm, ha ezeken a helyeken még nem, mondd, Te hol jártál csigavonalban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .