Csupán egyszobás!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Mégis ketten költözünk!

Kató és Lázár Veszprém mellől költözik be a városba. Mindketten új munkahelyet találtak, és úgy döntöttek feladják az ingázást. Fél évet szántak a lakás keresésére, és (sajnos) anyagi lehetőségük csak egyszobás lakásvásárlást engedett meg számukra.

A meglévő, cca. 40 m²-es lakás valóban csupán egyszobás, amit a három, középre elhelyezett erkélyajtó + a franciaerkély nem igazán tesz oszthatóvá. Ugyanakkor a tájolása és parkra néző kilátása értékes!

Kató nagyobb lakásról álmodozott, és nehezen adta meg magát, hogy lemondjon az alábbi önálló funkciójú helyiségek kialakításáról:

 • WC
 • háztartási helyiség
 • gardrób
 • hálószoba
 • dolgozósarok

Az átalakításnál igyekeztem a felsorolt funkcióknak is szeparálható teret találni, de a meglévő strang helyzete, és a nyílászárók mozdíthatatlansága kapcsán kompromisszumokra kellett jutnunk, közösen! 😉

Hosszas egyeztetések után az alábbi vázlat lett a befutó Katónál, bár nem tudtam önálló hálószobát varázsolni:

 1. A lakásbejárat a helyén marad, de az előtér a lakás nappali tartózkodású tereitől nincs beltéri ajtóval határolva.
 2. A gardrób gyakorlatilag 3,20 m hosszon, a mennyezetig biztosítható beépített szekrényekkel, tolóajtókkal.
 3. A korábbi fürdőből nem lett két kicsi helyiség, egy tér maradt, de a wc és a mosás-szárítás (mint a háztartási helyiség szinonimája) némileg szeparált.
 4. A konyha a helyén maradt, egyenes konyhapulttal, de a szoba felőli határoló falát lebontottam, így pl. természetes fényt kap, továbbá az előtér sem vaksötét!
 5. Az egyterű szoba 3-4 funkciót biztosít, akár egy időben.
 6. A hálófülkeszerű helyiségnyúlványa a franciaágyat fogadja, bár a fekvőhely megközelítése csupán egy oldalról biztosítható.
 7. Ide került az étkezőasztal, mely 4 személyes, és az asztalhoz tartozó székek a tálalóval kombinált íróasztalokhoz áthelyezhetők! A dogozósarok így tud megvalósulni.
 8. A homlokzati rész klasszikus nappali funkciót kapott, kanapéval, szemben vele szekrényezhető falfelülettel, TV elhelyezhetőségével.

A franciaerkélyre mindhárom erkélyajtót felnyithatjuk, jelen ábrázolás a praktikum jegyében egyetlen egyet „nyitogat”. 🙂

A falbontások már készen vannak, és Lázár jelezte, olyan a lakás a délelőtti napsütésben, mintha égve felejtették volna a lámpákat! Ez jó hír, mert érezhetően világosabb, ezáltal tágasabb lesz a lakás. A színekkel, anyagokkal erre pluszban is rá lehet még – szerintem kell is – erősíteni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .