E-napló vagy ÉTDR?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Lassan feloszlik a köd…

Ha lakóépületet kívánsz építeni, azaz saját célra, azaz a lakhatásod érdekében teszed, és a tervezett lakóépületed nem haladja meg hasznos alapterületét tekintve a 300 m ² alapterületet, Egyszerű bejelentés kapcsán, múlt év október 24. óta az ÉTDR felületen kell jelezned építési szándékod.

Ami nem változott:

 • feltöltés ideje, mivel az Építtetőnek, az Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt 15 nappal kell bejelentenie.

Az Egyszerű bejelentés, jelenleg díjmentes.

A műszaki tartalom módosult:

A155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott tartalmú dokumentáció munkarészei

 • 1.helyszínrajz,
 • 2. alaprajz,
 • 3. metszetek,
 • 4. homlokzatok,
 • 5. műszaki leírás,
 • 6. tartószerkezeti terv.

A jogszabályban rögzített felsorolás a bejelentéshez, és a kivitelezéshez szükséges dokumentáció minimum tartalmát határozza meg, melyen felül lehetséges, de nem kötelező további dokumentumok készítése! Ezen felül, szükséges még

 • az építtető teljes bizonyító erejű magánokiratban tett nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi.

A feltöltést végezheti az Építtető, vagy az Építtető meghatalmazottja, pl. az Építész,

 • az Ügyfélkapun,
 • vagy Kormányablakban!

Tudod mi történik ez után?

Az építésfelügyeleti hatóság a benyújtást követő 8 napon belül ellenőrzi, hogy az egyszerű bejelentés tartalma megfelel-e a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló Korm. rendeletnek.

Érted, ugye?

Ahogy eddig sem, úgy most sem terjed ki az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzése a dokumentumok szakszerűségének ellenőrzésére, például

 • helyi építés szabályzatnak (HÉSZ),
 • vagy az országos építési követelménynek való megfelelőség tekintetében (OTÉK) stb… 🙁

A felelősség Nálad/Terveződnél marad!

Ha az Építésfelügyelet jelzi, hogy a bejelentés hiányos, a pótlás után ketyeg a 15 nap!

Mindezek ismeretében kérdezheted, akkor mi lett a „könnyítés”?

Ha természetes személy a saját lakhatása céljából tervezett építési tevékenysége áll fenn:

 • -nem kell építési naplót vezetni,
 • -nem kell az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérést bejelenteni,
 • -nem kell a tervezőt tervezői művezetésre megbízni,
 • -valamint-nem kell tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás.

Még egy kis csalafintaság:

Az ÉTDR után lehetőséged van E-naplót nyitni, de a naplóvezetésnél a naplóvezetésre vonatkozó szabályokat be kell tartanod! Persze nem csupán Neked, hanem a kivitelezés valamennyi szereplőjének! 🙂

2 hozzászólásto E-napló vagy ÉTDR?

 1. János szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérést mértéke mekkora lehet? Felmerült, hogy még a kivitelezés előtt de már a beadás után megváltoztatjuk a tervet ami érinti az épület méretét, homlokzatát és telken lévő pozícióját is. Ez esetben is elég ha van a használatbavételi előtt egy megvalósulási terv ahol már az új terv szerepel?
  Illetve azt írta hogy „Az ÉTDR után lehetőséged van E-naplót nyitni”, de máshol azt olvastam hogy kötelező legalább készenlétbe helyezni. A jogszabályban csak azt találtam hogy naplóvezetési kötelezettség esetén kell az elektronikus építési napló készenlétbe helyezése.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves János!
   Több mint 3 éve írtam a hivatkozott Blogot (mindig dátummal írok!), azóta „százezer” változás történt e téren is…
   E-napló akkor nem kötelező, ha saját részre történik a kivitelezés: az Építtető természetes személy és az Egyszerű Bejelentéssel saját/családja lakhatását szeretné biztosítani!
   Álláspontom szerint: ha a változás az épület alaprajzi méretét, az épület beépítési magasságát,
   a lakás(ok)/önálló rendeltetési egységek számát vagy az épület telken belüli elhelyezkedését nem érinti, akkor nem érdekli a Hatóságot. Egyszerű Bejelentésnél nincs használatbavételi eljárás. Hatósági Bizonyítvány kérelmet kell benyújtani. Az Egyszerű Bejelentés Építésztervezője miért nem segít Önnek?
   Üdvözlettel:
   a Térképző, aki építész és leginkább tereket alkot, így nincs sok köze a térkép(ek)hez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .