Tavaszi változások

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Bürokráciacsökkentés mentén haladunk…

Talán Te is értesültél arról a tényről, hogy az Építésügyet kis hazánkban ismét újra gondolják, újra gombolják. Előzetes hírek/híresztelések szerint 2020. március 1-től…:

átalakítás célja a hatósági szervezetrendszer egyszerűsítése, az adminisztratív terhek csökkentése, a hatásköri átfedések, ütközések kiküszöbölése.”

Persze az Érintettek sem bírnak túl sok információval minderről, vagyis az Építésügyi feladatellátás tervezett mikéntjéről, konkrétan a megvalósításáról, és arról, mi lesz velük…

Egyelőre az körvonalazódik, hogy az Építési Szolgáltatási Pontok megszűnése mellett, gyakorlatilag az önkormányzati Építésügyi hatóságok is megszűnnek. Elsőfokú általános építésügyi hatóság ma még 174 járásban és 23 budapesti kerületben működik!, azaz 197 helyen az országban.

Helyüket, pontosabban a feladatukat átveszik majd a területileg illetékes Kormányhivatalok, amit mi, halandók (Ügyfelek=Adófizető állampolgárok), majd a Kormányablakban érhetünk el.

Tisztázzuk az építésügy fogalmát! Az építésügy alaptörvénye (1997.évi LXXVIII. tv. = Étv) határozza meg ezt, az épített környezet alakítása és védelme körébe tartozóan kiterjed:

 • a településrendezésre
 • a településtervezésre
 • az épületek, műtárgyak (a továbbiakban együtt: építmények), valamint az építési munkák és építési tevékenységek építési előírásainak kialakítására,
 • az építmények építészeti-műszaki tervezésére
 • az építmények kivitelezésére,
 • az építési termékek, anyagok, szerkezetek, berendezések és módszerek minőségi követelményeinek kialakítására,
 • az épített környezet emberhez méltó és esztétikus kialakítására,
 • az építészeti örökség védelmére
 • a települések zöldfelületeivel kapcsolatos munkákra, és

mindezekkel kapcsolatosan:

 • a szabályok megállapítására, alkalmazásuk ellenőrzésére és érvényre juttatására
 • a kutatásra, műszaki fejlesztésre és ezek eredményének alkalmazására,
 • a hatáskörökre és hatósági jogkörökre.

( Az építésügy körébe az általános, a sajátos építményfajták és a műemlékek is beletartoznak. )

Igen, jól látod, érint minket az ügy, több fronton is!

A helyi önkormányzatok és szerveikre vonatkozó, új hatásköri rendelet- módosítást egyelőre nem találtam meg a Magyar Közlönyben…

Ami már biztos, hogy azon beadott engedélyezésre vonatkozó elsőfokú ügyeket, amelyekben az általános építésügyi hatóságok 2020. február 29-ig nem hoznak döntést, már a Kormányhivatalok fogják befejezni, döntésüket meghozni.

A beharangozott változással azonban az is következik, hogy „egylépcsőssé” válik a rendszer (nem lesz másodfok!), a Kormányhivatal döntésével szemben nem lesz módunk fellebbezni. Ha a döntéssel nem értünk egyet, közigazgatási peres eljárást kezdeményezhetünk. 🙁

Mire számítsunk? Semmi jóra, de talán majd idővel kiforrja magát az új helyzet, és mi, kénytelen/kelletlen alkalmazkodunk…

Ugye ismered a mondást: Innen szép nyerni! 😉 Ez nem lehetetlen! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .