Egy kis Párizs!


Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Randevú a Bólogató Mórokkal?

Igen! Budapesten, a Ferenciek terén: Párisi Udvarban! Újabb minivakációs beszámoló másfél órányi épületlátogatásról.

Októberi napsütésben látogattam meg a mára teljesen megújult, felújított, kibővített, hazánk egykori első plázáját! Bizony ez volt a Párisi Udvar. Ma is az, Párisi Udvar, csak éppen luxusszállóként működik: Párisi Udvar Hotel Budapest néven.

Sokan nem tudjátok, de a volt passzázs bizony bárki számára látogatható, átjárható, fogyasztás nélkül is, pl. turistaként. Mindkét bejáraton át, tehát a Ferenciek teréről, a Kígyó utca felől és a Petőfi Sándor utca felől is. De a Haris köz felől már nem.

A ma is álló épületet Schmahl Henrik tervezte az 1900-as évek elején, pedig a kiírt építészeti pályázatot nem az Ő terve nyerte. Eklektikus, mór és szecessziós stílusjegyekkel bír az egykori Belvárosi Takarékpénztár épülete, mely 1913-ra készült el. Ha emlékszel: itt volt a Jégbüfé is… és a passzázsban üvegkupola alatt egy BÁV szőnyeg-bolt, és a hologram-bolt is. A sarki bejárattal pedig az Ibusz… 😉

A Belvárosi Takarékpénztár épületét megelőzte Pollack Mihály által tervezett Brudern-ház még 1817 körülről. A textilkereskedő tulajdonosról, Brudern Józsefről származik az elnevezés, és a budapestiek keresztelték Párisi udvarra, mert az épület előtanulmánya – valószínűsítik, hogy – egy párizsi üzletház volt.

A XIX. század végére az eredeti épület elavult, nagyobb részben bontásra is került, így adott teret/helyet a Takarékpénztár központi épületének.

A jelenig úgy jutott az épület, hogy 1949-ben államosították, először 1960-ban újították fel, szocialista, romboló üzemmód szerint. 🙁

Rendszerváltásra gyakorlatilag besötétedett és kiürült. A kerületnek 2014-ben sikerült értékesíteni, így lett mára hotel.

A terveket az Archikon készítette, a kivitelező a Market volt.

A földszinten a bejáratok mellett utcafrontról nyíló boltok lettek, a passzázsban van a lobbi, a kávézó-cukrászda, a bár-étterem.

Az első szinten spa-, wellness- és fitneszszolgáltatások kaptak helyet. A következő öt szinten a vendégszobák és lakosztályok vannak.

A legfelső szinten pedig két ötszáz négyzetméteres, tetőkertes, körpanorámás luxus, azaz elnöki lakosztály: tehát az épület magasságilag bővült, vitatható megjelenéssel.

Kívül belül megújult minden, az eredeti/egykori gyártók és utódaik bevonásával sikerült a fényűzés 😉 : Zsolnay majolika homlokzat, Villeroy & Boch mettlachi, Róth Miksa ólomüvegei és kovácsoltvas alkotások elképesztő mennyiségben, ami azonnal szembeötlik.

És az én kis kedvenceim is jól láthatók, és működnek! Ők a bólogató Mórok. Sorban, sokan, egymás mellett, a homlokzati árnyékoló szerkezeten! 🙂

Oly sok minden néznivaló van még ám… Megmaradtak a telefonfülkék is… Menj oda, fogyassz egy kávét/sütit és nézelődj kedvedre! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .