Lejtős ez földszintes

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Amerikából jöttünk

Aina és Károly a XVII. kerületben vásárolt építési telket. Komplett helyiséglistával és egy amerikai magazinoldalról mentett modern, ranch-szerű lakóépület 3D-s színes/szagos ábráival érkeztek a személyes találkozónkra.

A geodézia felmérés eredményét néhány napon belül megkaptam:

Amin a szintvonalak sűrűségéből jól látszik, a telek erősen lejt. Övezeti előírások szerint szabadon álló módon építhető be. A lapostető nem tiltott! Mivel a telekhosszúság túllépi az 50,0 métert, ezért az utcára merőleges homlokzathossz maximum 25,0 m hosszú lehet.

A kerület Arculati Kézikönyve inkább ajánlásokat tesz a tömegformálásra és az anyaghasználatra. A részben kialakult utcakép építészetileg nem mutat egységes képet, sem épülettömegek, sem a tetőidomok nem adnak követendő karaktert.

A lakóház megtervezésénél a modern, fiatalos és lendületes hangulatra utaló homlokzati megjelenést alkalmaztam, hogy az egyszerű kubusú épületstruktúra homlokzatilag mozgalmassá váljon.

A keskeny/hosszú épülettömeg a homlokzati falfelületek megmozgatásával, a fények-árnyékok játékosságával, fedett beállóval plasztikussá válik a lapostetőidom egysége alatt:

Az épület személygépkocsival és gyalogosan történő megközelítését igyekeztem kis területre minimalizálni, mert a HÉSZ szerint a telekterület 60 %-át kell zöldterületként biztosítani.

Mivel a telekingatlan erősen lejt, a kihasználandó maximális épülethosszba szintkülönbséget kell tenni, mert a földfeltöltés mértéke meghaladná a kezelhető rézsűmagasságot is! Szóval lejt a földszint! 🙂

A szintkülönbség az utca felől megakadályozza a terasz/medence láthatóságát, intimebb hatású belső udvart lehet idevarázsolni.

Az északnyugati homlokzaton is bátran alkalmaztam nagy méretű homlokzati nyílászárókat, mert a lemenő nyugati nap be tud a lakásba sütni!

Így, az utcai épület-traktusból 5 lépcsőfok (6 fellépés = 1,0 m magasság különbség) vezet le a nagyobbik lakásterületre.

 • A bejáratot szélfogóval láttam el, ez egyfajta zsilipként működhet. Itt, egy oldalsó helyiség-nyúlvánnyal helyet adtam kabátoknak és cipőknek.
 • A vendég WC is ide került. A HÉSZ előír lakáshasználathoz minimum 2,0 m²-nyi tárolót, ezt raktárként ábrázoltam a fedett gépkocsi beálló felől megnyitva.
 • A szélfogón áthaladva a közlekedő folyosóra lépve azonnal feltárulnak a lakás nappali használatú terei. És a szülői hálóblokk is innen elérhető!
 • A közlekedő lépcsőjén leérkezve azonnal a részben fedett teraszra juthatunk, és a medence látványa is feltárul.
 • Egymáshoz fűzve kerültek elhelyezésre a lakás nappali tartózkodásának közösségi terei, a konyha, reggeliző sarokkal, az étkező bővíthető asztallal és az ülőgarnitúrával bútorozott nappali-tér.
 • A gyerekek birodalma apró közlekedővel szeparált, közel azonos méretű gyerekszobák közé ékelődött két apró fürdőszoba, a reggeli készülődés kapcsán mindkettőbe wc-csészét is telepítettem, az egyikbe fürdőkádat is. Ezek nem nagy helyiségek, de személyenként, egyedül használják majd a Gyerekek.
 • Az északnyugati homlokzaton is bátran alkalmaztam nagy méretű homlokzati nyílászárókat, mert a lemenő nyugati nap be tud a lakásba sütni!
 • Itt, a Szomszéd belátását növényzet-telepítéssel lehet leginkább „szabályozni”.
 • A 3,00 m széles dél-keleti tájolású üvegfalak tárják fel a részben fedett teraszt. Területét 3 rész adja, a medence, a 2,00 m széles fedett teraszrész és a medence előtti teraszterület.
 • A konyha elé került két kiszolgáló helyiség még, a gépészet és egy háztartási helyiség. Célszerű lenne ezt a két funkciót közös helyiségbe integrálni.
 • Az alaprajzon léptékhelyesen ábrázoltam a bútorozást. Ebből is látjuk, mennyire tágas a 14 m²-es szobaméret.

Javasoltam Károlyéknak, a gyerekszoba méreteket redukáljuk kisebbre, mert 10-12 m² szobaméretbe is elfér az ágy az íróasztal, ruhásszekrény, polcok és komód.

Bár írásban „elhangzott” Aináék részéről: – Szuper a terv, nagyon tetszik mindkettőnknek, és ezt a tervet választjuk! -, mégsem én tervezem az otthonukat… na igen, ilyen is előfordul… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .