Süllyed és emelkedik

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Bima

A feszített tervezési tempót gyakran megszakítom kirándulással vagy épületlátogatással.

Szeptember közepén jártam a Belvárosban, a szépen helyreállított/felújított Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában.

Abban, melyet a szecesszió kiváló osztrák képviselője tervezett: Otto Wagner, 27 évesen.

Az épület Pest Kis zsinagógája, mivel még éppen, Pest és Buda egyesítése előtt, 1872-ben készült el, az itt élő ortodox zsidó közösség közadakozásából.

A II világháború és az azt követő szocializmus gyakorlatilag teljesen leamortizálta, az 1980-as években a hazánkban „világhírű” Alba Régia Építőipari Vállalat vásárolta meg, és csak a 90-es évek elején kezdte felújítani. Nem fejeződött be általa a művelet, mert az Alba Régia csődbe ment. 🙁

2006-ban a Zsidó Hitközség visszakapta és 2016-ban nagyszabású felújítás kezdődött, Kőnig Tamás és Wágner Péter építészek tervei alapján. Ennek eredménye a mai reprezentatív állapot, szerencsémre a bejáráson Kőnig Tamás személyesen kalauzolt. 😉

A zsinagóga elnevezés gyülekezési helyet jelent. Ez, most valóban megvalósulhat akár az imatérben is, nem csupán istentisztelet megtartásával. Azért, mert a centrális tér közepén álló bima, képes a padozat alá süllyedni.

Szóval a bima süllyed és emelkedik!

A bima az imatér közepén elhelyezett, lépcsős emelvény, amely a tóraolvasás céljára szolgált. Lehet négyszög, nyolcszög vagy kör alakú, és készülhet kő, fa, bronz, márvány és kovácsolt-vas felhasználásával.

Ez itt ilyen szépséges:

És láthatod, így süllyed hidraulikus mozgatással a padozat alá:

Az épület multifunkciós közösségi- és kiállítótérként működik majd, amely így a „zsinagógai funkció” mellett számos más eseménynek adhat otthont, mert lesz itt kiállítás, workshop-os képzés, kávézó és egyéb időszaki kiállítás.

Baliga Kornél építőművész abban a „szerencsés” helyzetben volt, hogy annak idején Őt kérte fel az Alba Régia a belső terek felújításának megtervezésére. „Egy párját ritkító csodaépület pusztulásának fájdalmas szépsége fogadott 1989-ben.” – mesélte.

Az összes felméréssel, felújítási/rekonstrukciós tervvel időben elkészült, a csőd miatt azonban munkáját nem fizették ki. A tervek közel 30 évig!!! porosodtak.

De mostanra gyakorlatilag megvalósult minden a tervekből, még az új tóraszekrény is, kupolástól!

Keress rá az FB oldalára, ahol a júniusi bejegyzésében csodaképeket is találsz!

Ha az egész történet érdekel, ezt is a figyelmedbe ajánlom:

http://epiteszforum.hu/a-rumbach-sebestyen-utcai-zsinagoga-helyreallitasi-tervei

2 hozzászólásto Süllyed és emelkedik

  1. Kőnig Tamás 1037 Budapest, Katona József utca 27. szerint:

    Annyit tennék hozzá, hogy a ház történetéhez, hogy az épület a nyolcvanas évek elejétől az akkor éppen Alba Regiának hívott Fejér megyei Építőipari Vállalat tulajdonába (!) került. Ők a szerkezeti és a díszítő-festési feladatok nagy részét el is végezték, de a kivitelezés leállt. 2004-től lett ismét a hitközség tulajdona. A rehabilitációra ekkor írtak ki egy meghívásos referenciapályázatot, amit mi megnyertünk, így lett a miénk a tervezési feladat. 2007-re el is készültek a tervek. (itt fontos megemlíteni, hogy már a nyolcvanas történeti dokumentációt is Dávid Ferenc készítette, az ő akkori és mostani munkája is meghatározó anyaga volt a tervezésünknek. Megkerestük és meg is találtuk a korábbi munkák építész és statikus tervezőjét is, ők is részt vettek a munkánkban.) Ezen tervek alapján a munka még nem indult be, 2015-ben kellett mindent aktualizálni, ez lett a ma látható nagyszerűség alapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .