A lapostetős

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Polisztirolbetonból szeretnénk!

Antal és Aletta kész vázlattervvel jutottak el hozzám. Korábbi Építészük nem vállalta be a polisztirolbeton-építéstechnológiával történő építészeti tervezést.

Elvállaltam, miután kaptam egy olyan jogi nyilatkozatot is, hogy a vázlattervet felhasználhatom az áttervezéshez. Pontosítok: felhasználhatjuk, hiszen Alettáék ragaszkodtak az eredeti építészeti tervhez/koncepcióhoz, én elengedtem volna, és szívesen változtattam volna egyetlen szint, földszint irányában…

Még a lapostetőről sem tudtam őket lebeszélni… 😉 Miért szerettem volna azt magastetőre változtatni? Mert be fog ázni előbb-utóbb! Mivel ragaszkodom hozzá, hogy Szakkivitelező végezze a tetőszigetelési munkát, így inkább az utóbb-ra szavazok, max. 12-15 évre.

Miután kiértékeltem az eredeti tervet pozitív és negatív szempontból is, ami valljuk be nem kellemes feladat: másik Tervező tervét „minősíteni”, bemutattam Antaléknak az általam átalakított/preferált változatot.

Emeletből rögtön kettőt, mert a gyerekszobákat újra gondoltam az emeleten a kiszolgáló helyiségeikkel. És rendbe szedtem az épületmagasságot is, hogy az övezeti előírásoknak megfeleljen, persze élhető/szabályos belmagasságokkal.

Alettáék tervemre azonnal válaszoltak, és rögtön pozitívan nyilatkoztak. Kijelentették: az előnyére változott a ház, és eszükbe sem jutott volna, hogy még ennyi lehetőséget rejt a már egy éve, tervben megálmodott/dédelgetett otthonuk.

A tervezési programot ismertetem itt, amit az elfogadott vázlattervem után rögzítettem is a tervezési szerződésben:

  • A földszint két fő részre osztott, egyik része önálló egyszintes épületrész, mint gépkocsi tároló, a másik rész a lakóépület kétszintes tömbje a lakás, melyhez dél felé fedett terasz is létesül.
  • A földszinti lakótérben a nappali tartózkodás terei kapnak helyet, szülői intim hálóblokkal. A legkedvezőbb tájolás és kerthasználat szerint ezen épületrész az életvitel tágas tereit szolgálja ki, ahol konyha, étkező és a nappali egy légtérbe kerülhet, teraszos kertkapcsolattal, és nappali fölé részben nyúló galériával. Kiszolgáló helyiségként tároló és vendég WC is kapjon helyet. A második szintre helytakarékos, húzottkarú lépcső vezessen.
  • A második szinten három, közel azonos méretű hálószoba kerüljön kialakításra, létesüljön tágas, jól felszerelt fürdőszoba, és készüljön egy háztartási helyiség is, ahol az épületgépészet/épületvillamosság/biztonságtechnika központi rendszerei is elhelyezhetők.
  • A közlekedő tér földszinti nappali fölé nyúló galériája a dolgozó-szoba funkciót is elégítse ki.
  • A lakóépület az utcában kialakult gyakorlatnak megfelelően, SZ, azaz szabadon álló beépítéssel valósuljon meg. A bal oldali telekhatártól max. 3 m-nyire történő elhelyezés tegye lehetővé a családi ház, telken belüli körbejárhatóságát és a helyes tájolását.
  • A telek önálló építési telek. Közterületről való elérését a föld-útról (magánútról) egy személygépkocsi beállási lehetőségével, gyalogos kiskapu telepítésével biztosítsuk.
  • A tájolás/benapozás miatt az Építtető a hátsó/oldalsó telekrészt kívánja majd hobbi- és díszkertként hasznosítani.

Jelenleg folyik a kivitelezés, a hét végére készen lesz az alapozás, azaz a fogadószerkezet! Jöhet a nehézacél (függőleges/vízszintes koszorúk) és a polisztirolbeton, mert az idén szerkezetkésznek kell lennünk! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .