Egyedi födém

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Építéshelyszíni előregyártás?

5 évvel ezelőtt csoportosítva már bemutattam egy általános épület önálló épület-szerkezeteit.

Akkor sorra kerültek a födémek is, ezen blogbejegyzéseimben:

és itt is:

Ma azért írok újra a födémről, mert találkoztam egy egyedivel! Mármint egy egyedi födémmel, amit hirtelen nem is tudom hova is soroljak be.

Ez egy – valószínűleg!!! – az építés helyszínén előregyártott, elemes, vasbetonfödém. 🙂

Bizony!

Ugyanis a vasbeton gerendákat is, és a vasbeton béléselemeket, jelen esetben a beton-tálcákat is egyedileg gyártották le!

Ha hiszed, ha nem: a vasbeton gerenda-rendszer, ami a teherhordó falak közötti fesztávolságot hidalja át teljesen egyedi! Igen, egyenként, valamilyen egyszerű sablonban készültek a teherhordó gerendák, betonacél-szereléssel! Azért oly „rücskös” a gerenda aljának felülete, mert fordított helyzetben került a sablonba (az alja lett a tetején), azaz a füleknél, a legszélesebb része került a kibetonozásnál felülre, így a sablon bontás is könnyebben ment…

Sajnos, valódi, azaz szerszámos/roncsolásos födémfeltárást nem tudtunk végezni, mert még az ingatlan adás-vétele nem zárult le, mi csak helyszíni szemlét tarthattunk egyelőre… ezért födém-keresztmetszetet nem is tudtam fotózni….

Statikus mérnökkel vizsgáltuk, hogy az áhított: új kisvárosi, speciális kereskedelmi funkció kialakítására használható-e az épület?! És az eddig elméletben megtervezett „beavatkozások”-ra szerkezetileg milyen módon lehet alkalmas, vagy milyen módon tehetjük alkalmassá az épületet…?! Lesz blog a kivitelezésről, ha megvalósul! 😉

Visszakanyarodom a vasbeton födémhez: a gerendák közötti felület kitöltéséhez egyedi vasbeton béléselemeket, tálcákat gyártottak.

Láthatod, faanyagú zsalut használtak, és azonos méretrendben dolgoztak:

Mi lehetett az oka ennek az „egyediségnek”?

Valószínűsítjük: nem kifejezetten mérnöki bravúr, inkább termékhiány indukálta ezt a friss/gyors?/különös megoldást!

Gyakorlatilag a födém egyszerű másolata a vasbeton-gerendás és vasbeton-béléstestes födémrendszernek, és állagát elnézve elég jól sikerült ez az egyedi mutatvány! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .