Emelkedtek a „tétek”…

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Bírság és büntetés

A rádióban, a hírekben hallottam, hogy szeptembertől drasztikusan emelkedtek a közlekedési bírságok.

Mivel a legtöbb privát megkeresés még mindig a – Hogyan úszhatnám meg az elkövetett építési „stiklimet”, bírság nélkül? – kérdéskör körül forog, gondoltam, ránézek a mi szabályainkra is, mi változott, milyen módon?

Bizony, van változás! Bírságok növekedtek e hónap elsejétől. Szomorú, hisz ez csakis azt jelenti, ez a legcélravezetőbb eszköz a szabálysértők ellen: a büntetés… 🙁

Mi, magyarok még mindig szeretünk „okosba” csinálni dolgokat. Pedig tudjuk, a „végén”, úgyis kiderül a turpisság… 🙁

Tehát, a közlekedési bírságok 30 százalékos emelkedése után az építésügyi és építésfelügyeleti bírságok is növekedtek ezzel, a nagyságrendileg szintén 30 %-os mutatóval.

A 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet (az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól) 1.számú rendelete 36 pontban sorolja fel a szabálytalan építményt/Építési tevékenységet és ezekhez rendel bírság-egységárakat!

Mutatok néhány lényeges sort:

Beírtam a táblázatba kékkel a korábbi tétet!

Azt se felejtsük, hogy a számított építményérték mellett először is az alapbírsággal is számolunk! Ez is emelkedett, nem kicsit! Piros nyílnál olvasható 390ezer, korábban 300ezer volt!

Ha kiszabják a bírságot: 60 napod van fizetésre. Nincs méltányosság, nincs kibúvód. Ha éppen nincs jövedelmed, Rajtad akkor is behajtják!

Kérlek, mérlegelj! Érdemes?

2 hozzászólásto Emelkedtek a „tétek”…

 1. K Peter szerint:

  Kedves Ibolya,

  Egy 1960-as években épült sátortetős családi ház felújítását tervezzük, melynek kb. 30 cm vastag oldalfal az építési helyen kívülre, az oldakertbe lóg. Lecserélhetem a a sátortetőt nyeregtetőre, úgy hogy a tetőszerkezet vége már kilóg az építési helyről (falakat nem szeretnénk elbontani)?
  A büntetést a szabálytalan helyen épült alapterület alapján számítják? Vagy a teljes ház alapterülete alapján számítják?
  Válaszát köszönöm,

  Péter

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Lakóházba történő beavatkozás Egyszerű Bejelentéssel történhet, hiszen kubatúra változás is létrejön! Akkor is, ha a tetőidom változik!, függetlenül attól, hogy pl. padlástér marad…. és gyakran szükséges „támogatás” (szakmai konzultáció keretében) a területi Főépítésztől… írásos formában! Kéretik utána nézni a helyi építési előírásoknak!
   A meglévő épülettömeg/falak, ha a földhivatali térképmásolaton is szerepel, nem jelent „korrigálandó” problémát, azt, adottságként kell kezelni, ha az cca.70 éve úgy van. Az új nyeregtető ereszkinyúlása ilyen tekintetben nem von maga után bontási kötelezettséget, vagy pénzbeni büntetést. Egyébként a szabálytalan épületrész térfogatára és készültségi fokára vonatkozó „szorzókkal” számolják!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .