Bazi nagy görög … élmények!

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

Hellász, avagy vissza az ókorba?

Végre, Görögországba is eljutottam idén! Az Akropolisz kötelező látogatása mellett a szeptemberi/októberi forróságban romterületeken és múzeumokban (is) jártam… 😉

Így, onnan osztok meg számomra kedves emlékeket, néhány „csodát”, a millió közül!

Tehát, teljesítettem a kötelező elemek nagy részét is Athénban, Turisták ezreivel együtt:

  • Akropolisz összes látogatható része
  • Őrségváltás szemléje a Parlament előtt
  • Acropolis Museum
  • Agora…

Eljutottam Mükénébe is, ott láttam az oroszlános kaput! Mükéné az első város, aminek volt akropolisza! A kapu képét általános iskolai történelemkönyvedből Te is ismered! Tudod, a két oroszlántestű, madárfejű griffel díszített monumentális, kőanyagú főbejárat, ami az ókori várost körülvevő kükloptikus falazaton való áthaladást biztosítja ma is!

A mükénéi kor (Krisztus előtti XVIII – XIII. század), ami az első görög törzsek, az akhájok városállamainak korszaka Homérosz epikája és a görög mitológia jelentős része is erről a történelmi korszakról szól! Hanyatlásukat a földekért egymással vívott harcaik, illetve a kockázatos kereskedelmi vállalkozásaik, és a vándorló újabb görög törzsek, főként a dórok megjelenése indította el, majd vetett véget a mükénéi államok virágzásának. Az állandó hadakozásban meggyengültek és központjaik elpusztultak.

No, de amit addig is csináltak…!!! Azt pl. az Athéni Archeológiai Múzeumban is láthattam. Lenyűgözött az az igényes ékszer- és edény-gyűjtemény, ami számomra megmagyarázhatatlan precízségről, finom kézi munkáról és nagyfokú igényességről szólt.

Az ékszerek tárlóiban leltem e két szépséges ruha-díszre. Halacskákat formáztak aranylemezből. Valszeg nem lézervágták, ugye…!? A halacskák mérete mindössze 2 cm-nyi!

Vagy nézd meg a kőkorsót! Alabástromtömbből készült, egy darabból, nincs illesztés/ragasztás! Mérete úgy 35 – 40 cm magasságú, így legalább 4-5 literes űrtartalma lehet. Elképesztően szépséges ez a használati tárgy is!

Athénban a modern Acropolis Museum-ba is beléptem. Legfelső szintjén, vagyis annak belsejében a Pantheon köszön vissza építészetileg! Egy mai modern térben, ötletesen mutatják be a Pantheon valódi „díszeit” is, itt sorakoznak a Partheon 2500 éves szobrai, s fel vannak tüntetve a hiányzó műalkotások, összesen mintegy 4000 műtárgy! Az épület földszintjének üvegfödéme az épület alatt feltárt régészeti ásatást mutatja, amit kívülről akár bejárhatunk.

Attraktív és monumentális is egyben ez a 14.000 m2 és az 1200 m2 üvegfelület! Sikeresen kihasználták a természetes fény adta lehetőségeket, s igyekeztek még „beépíteni” az épületbe Athén csodás panorámáját, kb. minden teremből gyönyörködhetünk az athéni nevezetességek látványában is. Az étterem/kávézó/shop és a teraszon lévő fogyasztótér is az Akropolisz felé tájolt!

Ha teheted, látogasd meg ezeket a helyeket is! Érdemes! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .