Erdő mellett

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Faház helyett: faváz és faburkolat

Ferkó, több mint 20 éve vásárolta Börzsöny-menti ingatlanját. 12 év múlva nyugdíjba megy, még aktív keresőként szeretné ezt a projektet „felturbózni”. A meglévő épület kb. hétvégi házként üzemel, elég picinyke, és B30-as téglából futóra falazott.

Első gondolata az volt, hogy elbontja. És egy kész gerendaházat telepít, ami kb. egy 10-12 milliós faház… a gyártó telephelyén… Azután azon töprengett el, hogy mivel minden hétvégét itt tölt a Kutyussal, inkább felújítaná! SK!, vagyis saját kezűleg! Viszont jó lenne egy külön hálószoba… Innen indulunk: mi /mik a bővítés lehetősége/lehetőségei?

  • toldalékként építünk egy szobányit;
  • tetőteret beépítjük.

Ha földszinten bővítünk: több, nagy méretű fenyőt is ki kell vágni, mert a kocsinak is jó lenne egy garázs…

Mikor a kivitelezés „hegyvidéki” nehézségei és a m² árak szórása konkrét számokat mutatott, Ferkó a tetőtéri bővítés mellett tette le a voksát.

Tervi ajánlatom a fentiek mentén így alakul:

  • A helyiség-elrendezés megmarad. Új válaszfal az egyetlen ajtóval ellátott helyiséget szeparálja, a zuhanyzót.
  • A földszinten lehet főzni, étkezni, és csak úgy „lenni/létezni”…, nappalizni.
  • A tetőtér, ami egy galéria is egyben, a hálószoba funkciót kapja.. Ahova létra vagy szambalépcső vezethet. Szambalépcső? : Ühüm, az ilyesmi lehet:

https://www.pixplan.hu/szambazz-velem/

  • Az autó kap is házikót, meg nem is… beépítettségbe beleférhet, viszont a költségkeretbe nagyon nem!
  • A nyeregetetős tetőidom alatt a részben fedett teraszok is kilátás felé néznek. Két terasz lesz: lent és fent is, nyugati tájolással.
  • A közbenső födém szerelt fafödém lesz, látszó fagerendákkal.
  • A tetőtér és tető faváz szerkezettel megvalósítható, a szerkezetépítést követően a szerkezet „öltöztetése” SK! is lehetséges.

Az övezeti mutatókban bőven maradt tartalék, mégis elégedett Ferkó a 2x 16,0  m²-nyi alapterülettel, így abban bízunk,  a Településképi véleményezési eljáráson is tovább jutunk! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .