Jó szomszédi iszony

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Birtokvédelem

Rengeteg megkeresés érkezik e-mailen a „…. (valamilyen negatív jelzőt gondolj ide!)….Szomszéd” – témakörben.

  • Átles, átnéz a kerítésen;
  • Hangosan bömbölteti a zenét;
  • Állandóan flex-szel dolgozik és megállás nélkül kalapál;
  • Ugat a kutyája egész álló nap;
  • Közvetlenül a kerítés mellé ültet mindenféle „gazt”…

A lista nem teljes! Ami a fentiek közül érinti a szakmát, az csupán a növényzet telepítésére vonatkozó általános előírások. Természetesen, az engedély nélkül létesített ilyen-olyan építményeken túl, melyek adott esetben korlátozhatják a szomszédos beépítést, mert építési helyen kívül valósultak meg!

Tehát, időszerű, tavaszi téma ma: a növényzet ültetése telekhatár/kerítés mentén.

Bibliánk, az OTÉK a telek zöldfelületét így definiálja: a teleknek azon növényzettel borított területe (legkisebb zöldfelülete), ahol a termőtalaj és az eredeti altalaj, illetve a talajképző kőzet között nincs egyéb más réteg.

Itt, még kitér a vízfelület és az esetleges tetőkert zöldfelületként történő értelmezéséről is. Ugyanakkor pl. növényzet ültetési távolságára már nem ad semmilyen ajánlást.

Ilyenkor két dolog jöhet szóba:

  • Józan ész, vagyis olyan értelmezhető távolságra ültetek, hogy a kifejlett növény ne növekedjen a kerítésbe, inkább maradjon saját telken belül körbejárható, és ha éppen gyümölcstermő, az érett/beteg gyümölcs a saját telken belül hulljon. Egyszerű: úgy járok el ez ügyben, ahogy szeretném, hogy a Szomszédom is így járjon el, tudod: kölcsönös odafigyelés!
  • A Település helyi rendeleteit is átnézem, mert leggyakrabban növénytípusokra és azok konkrét távolságára találunk iránymutató szabályozást!

És ha hiszed, ha nem, él még egy ilyen törvény is: 2013. évi CLXXIV. törvény, ami a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályait elemzi!Szomszédjogoknál pl. említést tesz két fontos dologról is:

  • Ha a szomszédos ingatlanok határvonalán álló növény valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz vagy annak veszélyével fenyeget, és az érdeksérelem más módon nem hárítható el, az ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el.
  • Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.

Végső esetben, mikor kitör a jó szomszédi iszony, a település Jegyzőjéhez kell fordulni, birtokvédelmi eljárást indítani.

Ismét kérlek, mérlegelj! Érdemes? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .