Felezhetünk?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Ha ketté osztanánk?!

Lucáék meglévő családi nyaralója egy ‘erős’ felújításra szorul. A két tulajdonosban, Lucában és Gertrúdban felmerült, helyes-e csupán a felújításra fókuszálni, vagy lehetséges lenne fejleszteni is az ingatlant?

E-mail váltásunkból kiderült, Luca és Gertrúd testvérek és már önálló Családban élnek, így arra jutottak, hogy tetőtér-beépítéssel megnövelnék a nyaralót, így lenne esély a két Család, „együtt-de-mégis-külön” nyaralására is.

A helyi előírások szerint van mód a tetőtér-beépítésre. Amikor vázoltam írásban a négyzetméter árakat, a lehetőségeket, kiderült, ekkora összeggel nem számoltak.

Ekkor Gertrúd feltett egy logikus kérdést: – És ha ketté osztanánk !? –

Azt gondolom, ez lehet jó irány, hisz egy ilyen megoldásba belefér a felújítás és a fejlesztés lehetősége is! Ráadásul, a kettéosztás után a belső kialakítás személyre (saját Családra) szabható! 😉

A középfőfal mentén két egységre bontottam a nyaralót. A két egység így egymás tükörképe lett, pontosabban majdnem! tükörképe, a meglévő-megmaradó nyílászárók és az egyéni igények mentén persze van pici eltérés:

  • A bejárati, visszahúzott kialakítás nem szükségszerű, de így igazságos a felezés! 😉
  • Az üdülőegységek egyetlen zárható helyiségei a zuhanyzók.
  • Klasszikus, franciaágyas hálószobát idézek a dobogóra helyezett ágymatraccal.
  • A középfőfal mentén helyezem el a konyhapultot, azután következik az étkezőasztal.
  • Az étkezővel szemben lévő oldalon az ágyazható kanapé teremti meg a nappalit.
  • A teraszt nem kaszaboltam ketté!

A közel 30-30 m² üdülőegység szűkös, de ha tudomásul vesszük, hogy itt nem állandóan/életvitelszerűen élünk, és nem családi házunkat szeretnénk visszaidézni „kicsiben”, akkor alkalmas akár 4-4 fő egyidejű pihenésére a kettéosztott/felújított/átváltoztatott nyaraló!

Amire az imént utaltam: nyaralónk ne a családi házunk kicsinyített mása legyen! , mert akkor minden megszokott/használt helyiségünket ugyan reprodukáljuk, de pozitív szándékunk ellenére nehezen használható és megunt/lejárt miliőt teremtünk… Nézd, olvasd:

Luca és Gertrúd „osztozkodásakor” a beltéri bontás, a padlásfödém hőszigetelése, a tetőfelújítás, az utólagos homlokzati hőszigetelés és az új épületgépészet/épületvillamosság szétválasztása közös költségen valósul meg majd, míg a belső kialakítások saját büdzsék szerint haladhat, saját ütemben! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .